На Миколаївщині обговорювали питання дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати та необхідності здійснення відповідного контролю

15 квітня 2019

На засіданні міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати обговорювалася ситуація, яка склалася на підприємствах, розташованих на території Галицинівської сільської ОТГ, Воскресенської селищної ОТГ Вітовського району Миколаївської області, та КП «Миколаївський зоопарк».

Заступник керівника КП «Миколаївський зоопарк» запевнив, що на підприємстві дотримуються вимог чинного законодавства, заробітна плата нараховується відповідно до відпрацьованого часу та виконаної роботи. Підприємство готово надати необхідні документи.

Представники підприємств Галицнівської сільської ОТГ, Воскресенської селищної ОТГ Вітовського району повідомили про додержання мінімальних гарантій на підприємствах розташованих на території громад та фактичну ситуацію щодо залучення працівників до виконання робіт. Так, об’єми робіт  суб’єктів господарювання, зокрема  Жовтневого спортивно-технічного клубу товариства сприяння оборони України, відділів освіти, культури, молоді та спорту Галицинівської сільської ради та Воскресенської селищної ради Вітовського району, Фермерського господарства «Владам», не дозволяють залучати працівників на повний робочий день. Керівники встановлюють на підприємствах неповний  робочий день (тиждень, місяць),  також залучають до певних  робіт працівників за цивільно-правовими договорами.

Розглядаючи питання дотримання норм чинного законодавства про працю, члени робочої групи, серед яких перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська, акцентували увагу на відсутність в ОТГпосадових осіб на яких покладено функції інспектора праці. Представники двох ОТГ Вітовського району Миколаївської області отримали рекомендації щодо  необхідності  визначення осіб, які будуть уповноважені здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю на території громад та формування комісій, робочих груп для відпрацювання питань щодо додержання мінімальних гарантій в оплаті праці.