На Миколаївщині представників малого бізнесу інформують про вимоги безпеки, направлені на попередження травматизму від ураження електрострумом

15 жовтня 2019

Відповідно до  вимог діючого законодавства суб’єкти господарювання  зобов’язані забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок. Обов`язковою вимогою при цьому  є дотримання безпечного виконання робіт. Саме обговоренню зазначеної теми була  присвячена зустріч заступника начальника відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці  Управління Держпраці у Миколаївські області Валерія Брижатого та фізичної особи-підприємця Світлани  Молчанової, яка провадить діяльність у різних сферах діяльності, серед яких: торгівля, установлення та монтаж устатковання, монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування тощо.

Під час заходу посадовець підкреслив, що якісно розроблені інструкції з охорони праці, які своєчасно оновлюються, відповідно до змін чинного законодавства, є одним з ключових заходів, направлених на досягнення головної мети недопущення нещасних випадків на виробництві.  Тематичні семінари та заходи з охорони праці  забезпечують  підвищення культури охорони праці трудового колективу, що також впливає на зниження травматизму не лише на виробництві, а й у побуті.

Роз’яснюючи основні моменти організації безпечної експлуатації  та обслуговування електроустановок, Валерій Брижатий акцентував увагу на необхідності  забезпечення працівників виключно сертифікованими засобами захисту від ураження електричним струмом та діелектричним інструментом.

Постановою Кабінету Міністрів України  від 27.08.2008 року №761 «Про затвердження Технічного регламенту засобів індивідуального захисту» визначено вимоги до рівня безпеки засобів  індивідуального  захисту,  проведення  процедури   оцінки відповідності   таким   вимогам,   встановлено  правила  маркування зазначених засобів та введення їх в обіг. Під час проведення оцінки відповідності виробник або його
уповноважена особа чи постачальник  маркує кожну  одиницю  засобу  захисту  національним   знаком відповідності. Тому при організації забезпечення  працівників засобами  індивідуального та колективного захисту необхідно звертати увагу на наявність вказаного маркування та документів до товару, а саме: сертифікатів.

Серед іншого, під час заходу розглядалися питання дотримання вимог електробезпеки та дотримання безпечних методів роботи. Мова йшла про те, що засоби захисту,  необхідно випробовувати згідно з нормами експлуатаційних випробувань у встановлені терміни, під час виконання ремонтних та профілактичних робіт, необхідно працювати  при знятій напрузі, а в разі неможливості зняття напруги – із застосуванням інструменту з ізолювальним покриттям, діелектричного взуття, діелектричних килимів, плакатів і знаків безпеки та інших засобів захисту.