На Миколаївщині проведено семінар в Районному офісі водних ресурсів

09 лютого 2024

Під час семінару головним державним інспектором Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розглянуто питання щодо попередження випадків прихованого травматизму.

Окремо фахівець Держпраці зупинився на безпечній роботі в діючих електроустановках. Відповідно до Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів роботи в електроустановках стосовно їх організації поділяються на такі, що виконуються: за нарядом-допуском, за розпорядженням та в порядку поточної експлуатації.


Працівник, який видає наряд, розпорядження, встановлює можливість безпечного виконання роботи. Він відповідає за достатність і правильність зазначених у наряді заходів безпеки, за якісний і кількісний склад бригади і призначення працівників, відповідальних за безпечне виконання робіт, а також за відповідність груп з електробезпеки працівників, які зазначені в наряді, роботі, що виконується.


Право видачі нарядів та розпоряджень надається адміністративно-технічним працівникам підприємства, які мають групуь V в електроустановках понад 1000 В та групу IV — в електроустановках до 1000 В.
Під час реєстрації розпорядження у зазначеному журналі вказується:
• ким віддано розпорядження;
• зміст і місце роботи;
• заходи безпеки;
• час виконання роботи;
• прізвища, ініціали, групи з електробезпеки керівника робіт (наглядача) і всіх членів бригади.
Змінювати склад бригади, що працює за розпорядженням, в процесі роботи забороняється.


Роботи які виконуються за нарядом дозволяється виконувати за розпорядженням лише у випадку настання аварійної ситуації для унеможливлення нещасного випадку та збереження обладнання.
За розпорядженням в електроустановках напругою вище 1000 В можуть здійснюватись, наприклад, невідкладні роботи тривалістю не більше 1 години без урахування часу на підготовку робочого місця (понад 1 години, або коли для виконання роботи потрібне понад трьох працівників — за нарядом), роботи на електродвигуні, від якого кабель від’єднаний та кінці його замкнені накоротко чи заземлені, роботи на струмоведучих частинах, які не потребують зняття напруги і установки тимчасових огорож та ін.


На повітряних лініях за розпорядженням можуть виконуватися роботи на струмоведучих частинах, що не вимагають зняття напруги, у тому числі:
• з підйомом до 3 м, рахуючи від рівня землі до ніг працюючого;
• без розбирання конструкційних частин опори;
• з відкопуванням стійок опори на глибину до 0,5 м;
• роботи не пов’язані з небезпечним наближенням людей, пристосувань і механізмів до проводів.
Особи, які мають групу II, за розпорядженням можуть одноосібно проводити прибирання коридорів закритого розподільчого пристрою і приміщень з електрообладнанням напругою до і вище 1000 В, де струмовідні частини огороджені. Вбирання всередині відкритого розподільчого пристрою може виконувати один працівник, що має групу III.


У приміщеннях з окремо встановленими розподільними щитами (пунктами) напругою до 1000 В прибирання може виконувати один працівник, що має групу I.

Під час проведення превентивного заходу керівника підприємства ознайомлено:
– з вимогами законодавства з охорони праці та цивільного захисту при проведенні заходу або консультування;
– з вимогами щодо недопущення проявів корупції або правопорушень, пов’язаних із корупцією;
– проінформований відносно можливості подання документів для отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а також декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці в електронному вигляді, зокрема засобами Порталу електронних сервісів Мінекономіки.