На Миколаївщині проведено технічну консультацію на робочому місці

05 лютого 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Дмитро Іваськевич провів технічну консультацію на робочих місцях у ТЦ «Епіцентр-К».


Під час заходу розглянуто питання:
1. Попередження випадків травматизму;
2. Надання невідкладної допомоги при нещасних випадках;
3. Застосування засобів індивідуального захисту;
4. Гігієна праці;
5. Безпечна робота з електроінструментом;
6. Безпека під час опалювального сезону;
7. Застосування «Ідентифікатора виробничих небезпек» для мінімізації та/або усунення професійних ризиків на робочому місці;
8 Вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів

Вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів належать до робіт підвищеної небезпеки. Основні вимоги безпеки під час вантажно-розвантажувальних робіт визначають Правила охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт, Організаційно-технологічна документація Технологічна документація буває таких видів:
– проєкт виконання робіт;
– технологічна карта; технологічна інструкція;
– технологічний регламент;
– технологічний паспорт.


За розроблення технологічної документації на підприємстві зазвичай відповідає технічний керівник, наприклад головний інженер. Він може залучати до розроблення компетентних працівників відповідних служб підприємства або працівників сторонніх організацій.


Необхідно враховувати специфіку виробництва та вимоги нормативно-правових актів із охорони праці. Працівники, які виконують роботи підвищеної небезпеки, проходять навчання і спеціальний інструктаж щодо конкретного робочого місця, зокрема щодо рятівних дій та дій у разі надзвичайних ситуацій.


Не допускаються до самостійної роботи працівники, які не пройшли медогляд, навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Після того як працівники пройшли інструктажі, стажування та перевірку знань, керівник наказом по підприємству допускає їх до вантажно-розвантажувальних робіт.


Також було роз’яснено про можливості подання документів для отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а також декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці в електронному вигляді, зокрема засобами Порталу електронних сервісів Мінекономіки.