На Миколаївщині проведено технічну консультацію на робочих місцях щодо охорони праці

12 лютого 2024

Фахівцями Південного міжрегіонального управління Державнох служби з питань праці проведено інформаційно-роз’яснювальний захід уПрАТ «Лакталіс-Миколаїв».


Під час заходу розглянуто питання:
Попередження випадків травматизму;
Надання невідкладної допомоги при нещасних випадках;
Застосування засобів індивідуального захисту;
Безпечна робота з електроінструментом;
Застосування «Ідентифікатора виробничих небезпек» для мінімізації та/або усунення професійних ризиків на робочому місці;
Безпека під час аварійного відключення електроенергії;
Вимоги технічних регламентів.

Ризик отримання травми працівником значно підвищується, якщо він працює із обладнанням чи інструментами, які потребують особливої уважності при їх використанні. Одними з таких видів обладнання є електроінструменти.


Потрібно уважно ставитись до електрифікованого інструменту: інформація про те, до якої категорії належить ваш інструмент та який у нього ступінь захисту від пилу, бризок і т. ін.
Безпосередньо перед початком роботи необхідно перевіряти:
– відповідність напруги і частоти струму електричної мережі до напруги і частоти струму електродвигуна електроінструмента, зазначених в паспортних даних;
– надійність закріплення робочого виконувального інструменту (свердел, абразивних кругів, дискових пил, ключів-насадок та ін.).


Забороняється продовження робіт електроінструментом в разі найменших ознак його несправності, або якщо особа, що працює з ним, раптом відчує хоча б слабку дію електроструму: в обох випадках робота має бути негайно припинена, а несправний електроінструмент зданий для перевірки і ремонту.


Фахівцем ринкового нагляду було доведено мінімальні вимоги технічних регламентів, обговорені найбільш складні їх положення та норми, такі як:
1) Наявність на продукції Національного знака відповідності (у тому числі ідентифікаційного коду призначеного органу з оцінки відповідності), якщо його нанесення на продукцію передбачено технічним регламентом.
2) Наявність супровідної документації, яка має додаватися до відповідної продукції (зокрема інструкція з користування продукцією), етикетка, маркування, інших позначок, якщо це встановлено нормативно-правовими актами (у тому числі технічними регламентами), та їх відповідність встановленим вимогам.
3) Наявність декларації про відповідність, якщо згідно з технічним регламентом відповідний вид продукції при її розповсюдженні має супроводжуватися такою декларацією.
Ринковий нагляд забезпечує безпеку використання нехарчової продукції, контроль цін, якість товарів та послуг, а також запобігає незаконній торгівлі.