На Миколаївщині сформували модель протидії незадекларованій праці

14 лютого 2020

У Миколаєві відбувся круглий стіл присвячений обговоренню питань щодо детінізації зайнятості. Участь у заходів взяли посадові особи територіальних органів  Держпраці,  Пенсійного фонду, Державної служби зайнятості, Фонду соціального захисту інвалідів та представники бізнесу.

Учасники   зустрічі визначили вимоги чинного законодавства, які встановлені на  ринку праці з метою регулювання потреб реалізації трудового потенціалу кожної працездатної людини. Зокрема, було відзначено право особи на захист від проявів дискримінації у сфері зайнятості населення,  категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, квоти для працевлаштування неконкурентоспроможної групи населення  на ринку праці та осіб з інвалідністю, порядок  оформлення трудових відносин,  страховий стаж, що надає право кожному громадянину розраховувати на державну пенсію по досягненні встановленого законодавством віку.

Олена Чернова, посадова особа  Управління Держпраці у Миколаївській області, звернула увагу учасників круглого столу на види трудових договорів: безстроковий та строковий.  Учасників проінформували, що строковий трудовий договір часто укладають з працівником аби перевірити його здібності до роботи. По закінченню терміну договору сторони мають виконати обов’язки один перед одним (роботодавець – остаточний розрахунок, працівник – передачу товарно-матеріальних цінностей) або підписати додаткову (іншу) угоду за новими умовами.

Під час заходу, також,  визначалися можливості налагодження взаємовигідних партнерських відносин між службою зайнятості і роботодавцями, а саме: отримання щомісячного відшкодування роботодавцям нарахованого та сплаченого ними єдиного внеску за працевлаштованих за направленням служби зайнятості безробітних за умови  створення нових робочих місць.

За результатами засідання учасники круглого столу дійшли висновку, що  ефективним методом  у протидії незадекларованій праці є поширення інформації про широкі можливості формувати доброчесні відносини між працівником та роботодавцем   в межах правового поля  та на економічно вигідних умовах.