На Миколаївщині триває робота щодо зниження рівня захворюваності медпрацівників на COVID-19 та прискорення завершення розслідувань гострих професійних захворювань таких випадків

31 травня 2021

З початку пандемії до Управління Держпраці у Миколаївській області надійшло 2165 повідомлень від 12 роботодавців щодо захворювань серед медичних працівників  на COVID-19, зокрема у 2020 році – 1144 повідомлення, у 2021 – 1021 повідомлення. Саме такі дані навела Юлія Пономарьова, заступник начальника відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Миколаївській області, під час онлайн наради з представниками  закладів охорони здоров’я Миколаївщини.

Під час наради відзначено, що з березня 2020 по 28 травня 2021  завершено 718 розслідувань випадків захворювання медичних працівників на COVID-19, а саме:

  • за 2020 році завершено 156 розслідувань, з яких 35 випадків – пов’язані з виконанням професійних захворювань (у тому числі 2 смертельних),
  • за І півріччя 2021 року завершено 562 розслідування, з яких  47 випадків – пов’язані з виконанням професійних захворювань (у тому числі 8 смертельних).

За результатами кожного розслідування, пов’язаного з виконанням медпрацівником професійних обов’язків, розроблені заходи, направлені на запобігання виникнення аналогічних випадків в закладі охорони здоров’я у майбутньому.

Між тим, за даними аналізу спостерігається ситуація, що в одних тих самих роботодавців випадки захворюваності медичних працівників  на COVID-19 ставалися як у 2020 році, так й у 2021 році. Це свідчить, що досі в медичних закладах наявні  причини, що призводять  до інфікування медичних працівників.

Посадовець наголосила, що несвоєчасно проведене розслідування негативно впливає на розроблення та впровадження заходів запобігання виникненню випадків захворювань серед медичних працівників, а також  запросила активізувати роботу  щодо профілактики  COVID-19 на робочих місцях в медичних закладах.

Начальник управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Ірина Шамрай та представник управління охорони здоров’я Миколаївської обласної державної адміністрації Надія Гуменюк висловили свої позиції щодо розв’язання зазначених проблемних питань та дії, які вживаються у цьому напрямку.