На Миколаївщині тривають заходи, направлені на зниження рівня незадекларованої праці. Локація – об’єкти тимчасового розміщення, організації харчування, надання послуг мобільного харчування, ресторани

04 червня 2021

За  даними  Паспорту незадекларованої праці Миколаївської області діяльність з   тимчасового розміщення, організації харчування, надання послуг мобільного харчування належать до ризикових сфер господарювання, в яких порушується порядок належного  оформлення трудових відносин. Тобто, в зазначених сферах спостерігається, що особи, виконуючи трудові функції, наприклад, з приготування та продажу  їжі, напоїв, випікання хліба чи хлібобулочних виробів тощо, в межах діяльності суб’єкта господарювання, позбавлені  статусу працівника та відповідних трудових гарантій.

Не складно спрогнозувати, що у період літньої активізації діяльності суб’єктів господарювання зазначених сфер кількість порушень порядку допуску працівників до роботи зросте. Аби прогноз не справдився, посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області щоденно продовж травня здійснювали інформаційно-роз’яснювальні заходи в кафе, ресторанах, їдальнях, піцеріях, об’єктах мобільного бізнесу з приготування та продажу їжі, а також в готелях та місцях тимчасового розміщення.

Зауважимо, з початку літа з метою зниження рівня незадекларованої праці в області Управління Держпраці у Миколаївській області паралельно інформаційно-роз’яснювальній роботі активізує здійснення контрольної діяльності серед суб’єктів господарювання зазначених сфер. Тож, суб’єктам господарювання  варто належним чином оформити відносини з працівниками, не очікуючи на перевірки  інспекторів праці.