На Миколаївщині узгоджено заходи до Дня охорони праці у 2020 році

22 квітня 2020

Щороку 28 квітня  в Україні відзначаються День охорони праці. Цього року  День охорони праці проходить  під девізом «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя».

З метою забезпечення належного відзначання Дня охорони праці у 2020 році, профілактики і пом’якшення наслідків поширення коронавірусної інфекції  Covid-19 Управління Держпраці у Миколаївській області ініціювало обговорення з соціальними партнерами та органами виконавчої влади заходів, направлених на  поширення Звернення Оргкомітету з підготовки та проведення у 2020 році Дня охорони праці в Україні та Контрольного переліку заходів, підготовленого Міжнародною організацією праці.

Заходи узгоджено дистанційно за участі  представників Департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області, Миколаївської обласної ради профспілок.

Під час узгодження заходів було враховано:

  • необхідність консультування роботодавців про зміни чинного законодавства, прийняті з метою забезпечення безперебійної діяльності суб’єктів господарювання, забезпечення соціального захисту працівників, зменшення ризику впливу вірусу та передачі Covid-19 на робочих місцях;
  • запровадження дистанційних способів передачі інформації у  непростий  як для країни, так й для всього світу період – період карантину;
  • забезпечення інтеграції культури безпеки праці у трудову діяльність людини.

Додатково: в Україні  День  охорони  праці,  який  відзначати щорічно 28 квітня – у Всесвітній день охорони  праці,  встановлено Указом Президента України від 18 серпня 2006 № 685/2006. Цьогоріч Україна вкотре долучається до ініціативи Міжнародної організації праці та мала намір провести заходи до Всесвітнього дня охорони праці за тематикою, що присвячена вирішенню проблеми насильства і домагань у сфері праці.

Однак запланованому завадила надзвичайна ситуація – спалах корона вірусної інфекції Covid-19, яка панує у всьому світі. Тож метою Всесвітнього дня охорони праці -2020 стала боротьба з пандемією смертельно небезпечної недуги.