На необхідності забезпечення засобами індивідуального захисту в харчовій промисловості наголосили працівникам виноробного заводу на Одещині
10 лютого 2025З працівниками лабораторії ТОВ «Виноробний завод «КВЗ» проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо організації роботи підприємства відповідно до вимог законодавства з питань охорони праці, зокрема, Правил охорони праці для виноробного виробництва.
Головний державний інспектор Вікторія Михайлюк наголосила на необхідності дотримання Типових галузевих норм безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту в харчовій промисловості (олійно-жирове, спиртове, лікеро-горілчане, пиво-безалкогольне, тютюнове та тютюново-ферментаційне, парфумерно-косметичне та ефіроолійне виробництво), затверджених наказом Комітету по нагляду за охороною праці України від 10 червня 1998 року № 115. Вибір і застосування ЗIЗ органів дихання необхідно здійснювати з дотриманням вимог Правил вибору та застосування засобів індивідуального захисту органів дихання, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 28 грудня 2007 року № 331, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 4 квітня 2008 року за № 285/14976 (далі – НПАОП 0.00-1.04-07).
Також посадовець звернула увагу на те, що виробничі, допоміжні будівлі і приміщення повинні бути обладнані природною і припливно-витяжною вентиляцією, у тому числі аварійною протидимною вентиляцією з урахуванням вимог ДСТУ Б А.3.2-12:2009 «ССБП. Системи вентиляційні. Загальні вимоги» задля уникнення випадків гострого професійного захворювання.
Інспектор відповіла на задані питання.