На Одещіні проведено інформаційний захід щодо підвищення обізнаності з питань протидії торгівлі людьми

06 серпня 2024

У Чорноморську Одеської області в центрі надання психологічної підтримки відбувся інформаційний захід, спрямований на протидію торгівлі людьми, до якого долучилися внутрішньо переміщені особи, які проживають у Чорноморській територіальній громаді, а також сім’ї військовослужбовців.

Фахівець Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Людмила Славич під час свого виступу наголосила на важливості подолання проблеми торгівлі людьми. Вона розповіла про методи захисту від потрапляння у подібні ситуації та поділилася порадами, як не стати жертвами трудового рабства.

Сьогодні дуже важливо інформувати людей, які вимушені були покинути свої домівки, у зв’язку зі збройною агресією російської федерації в Україні, та шукати прихисток та роботу далеко від свого дому, про ризики потрапляння у «трудове рабство».

В ході заходу присутнім наголошено на основних критеріях, коли не варто погоджуватися на роботу, якщо:

– давлять і вимагають дати згоду негайно (бажаючих багато, чекати не будемо);

– пропонують працювати нелегально (не треба платити податки, тому зарплатня більша);

– не повідомляють назву або ім’я роботодавця та його реквізити (яке це має значення);

– вимагають віддати паспорт або інші документи (це треба для одержання дозволу, оформлення договору і т.д.);

– вимагають плату за працевлаштування (я маю компенсувати свої видатки на ваше працевлаштування і маю бути впевнений/впевнена, що ви не передумаєте);

– не надають інформації, про роботу, яку треба виконувати (яка різниця, кваліфікація не має значення, розберетеся тощо);

– пропонують явно завищену заробітну плату (це ексклюзивна пропозиція, тільки для вас, бо я відчуваю до вас симпатію і т.д.) тощо.