На Одещині говорили про попередження нещасних випадків в процесі трудової діяльності на підприємствах охорони громадського порядку та безпеки

13 лютого 2024

З метою забезпечення зниження рівня виробничого травматизму головним державним інспектором Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Анастасією Лисенко проведено технічні консультації в приватних охоронних компаніях, що здійснюють діяльність у сфері охорони громадського порядку та безпеки: товаристві з обмеженою відповідальністю «ОХОРОНА-СЕРВІС-24», приватних підприємствах «ЛАНЖЕРОН – ОХОРОНА», «ОХОРОНА-СЕРВІС-ЮГ», «ОТРАДА».


Під час технічних консультацій розглянуто питання своєчасного проведення навчання та перевірки знань з охорони праці посадових осіб, необхідності проведення інструктажів вступного та на робочих місцях, а також медичних оглядів працівників певних категорій, згідно з Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій.


Наголошено на основних вимогах Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 зі змінами.


Привернуто увагу до організації розслідування нещасних випадків. Так, потерпілий або працівник, який виявив нещасний випадок, чи інша особа— свідок нещасного випадку повинні вжити всіх можливих заходів, необхідних для надання допомоги потерпілому та негайно повідомити про нещасний випадок безпосередньому керівникові робіт, службі охорони праці або іншій уповноваженій особі на підприємстві.


Безпосередній керівник робіт чи інша уповноважена особа зобов’язані:
– терміново організувати надання першої домедичної допомоги потерпілому та забезпечити у разі потреби його направлення до закладу охорони здоров’я;
– негайно повідомити роботодавцеві про те, що сталося;
– зберегти до прибуття комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, обстановку на робочому місці, машини, механізми, обладнання, устаткування у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку, якщо це не загрожує життю та здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків або порушення виробничих процесів.


У разі отримання інформації про нещасний випадок або гостре професійне захворювання від безпосереднього керівника робіт, повідомлення від закладу охорони здоров’я, заяви потерпілого, членів його сім’ї чи уповноваженої ним особи тощо роботодавець зобов’язаний протягом однієї доби повідомити з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2 Порядку, підприємствам (установам, організаціям), зазначеним в абзацах четвертому – дев’ятому 8 пункту Порядку.


Розслідування (спеціальне розслідування) проводиться у разі настання нещасного випадку або гострого професійного захворювання, у тому числі про які своєчасно не повідомлено роботодавцю чи внаслідок яких втрата працездатності потерпілого настала не одразу.


Крім того, інспектором повідомлено про процедуру розслідування нещасних випадків у період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану в Україні або окремих її місцевостях.