На Одещині проведені технічні консультації щодо дотримання вимог законодавства з питань безпеки під час експлуатації електроустановок

26 серпня 2024

Представником відділу з питань безпеки праці Валерієм Стеценком проведено технічну консультацію на робочому місці для електротехнічного персоналу фірми «Удача і ко».

До представників підприємства доведені основні вимоги законодавства щодо безпеки під час експлуатації електроустановок до та понад 1000 В, а також акцентовано увагу на проведені опосвідчення електроустановок. Так, опосвідчення електроустановок – визначення стану безпеки й умов подальшої безпечної експлуатації  електроустановок. Періодичність опосвідчень стану безпеки встановлена один раз на  три роки. Рівень безпечного стану електроустановок оформлюється актом, у якому  оцінюється стан безпеки діючого електроустаткування, наявність необхідної експлуатаційної та оперативної документації в електрогосподарстві. Акти   опосвідчення стану безпеки електроустановок реєструються  та  зберігаються  на  підприємстві (організації), у власника. Копії актів, по закінченні звітного періоду, направляються в територіальні органи Держнаглядохоронпраці, Держенергоспоживнагляду та у відділи охорони праці Держадміністрацій.

Позачергове опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів повинне бути вмотивованим і проводитися за вимогами та участю наглядових органів Держнаглядохоронпраці у випадку істотного зростання електротравматизму, наявності категорійних аварій та в інших обгрунтованих випадках.

Окремо акцентували увагу на необхідності дотримання вимог порядку проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань, аварій на виробництві, що сталися з працівниками, своєчасності надання інформації про нещасні випадки, попередження випадків прихованого травматизму.