На Одещині проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо питань сфери охорони праці

20 серпня 2024

Головним державним Південного міжрегіонального управління Держпраці Антоніною Автутовою спільно із керівником Роздільнянського районного товариства осіб з інвалідністю проведено превентивний захід з питань трудових прав людей з обмеженими можливостями.

Під час зустрічі обговорені питання щодо особливих умов праці, зокрема впровадження та організація режимів роботи з урахуванням індивідуальних програм реабілітації, обмеження пересування тощо.


Фахівець управління розповіла, що за бажанням працівника – особи з інвалідністю або за вимогами його індивідуальної програми реабілітації, йому може встановлюватися режим роботи на умовах неповного робочого дня (неповного робочого тижня) та пільгові умови праці, що визначено статтею 172 Кодекс законів про працю України.

Окрім умов неповного робочого часу, надані роз’яснення та консультації з таких форм організації праці як дистанційна робота. Коли людина працює у будь-якому місці за власним вибором, водночас має бути на зв’язку з роботодавцем за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці; робочий час розподіляє на власний розсуд.


Надомна робота, за якою працівник виконує роботу за місцем свого мешкання або в інших приміщеннях, де в наявності все необхідне для виконання трудової функції поза виробничими чи робочими приміщеннями, при цьому змінити адресу можливо лише з дозволу роботодавця, а додержання загального режиму роботи підприємства або фізичної особи – підприємця є обов’язковим.