На Одещині проведено інформаційно-розяснювальну роботу щодо безпечного працевлаштування неповнолітніх осіб

13 червня 2024

Головним державним інспектором відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Людмилою Славич прийнято участь у заході щодо гарантій безпечного працевлаштування для осіб молодших вісімнадцяти років.


Інспектор наголосила, що згідно із законодавством України, для неповнолітніх установлені обмеження щодо тривалості робочого часу, а також перерви та режим роботи. Зазвичай це зроблено для забезпечення нормального фізичного та психічного розвитку дитини.


Мінімальний вік для виконання легкої праці обмежений та регламентований. Вік, з якого допускається прийняття дитини на роботу, становить 16 років. Діти, які досягли 15-річного віку, можуть прийматися на роботу, що не завдає шкоди їх здоров’ю і навчанню, за згодою одного з батьків або особи, яка замінює батьків.


Оформлення трудового договору у письмовій формі є обов’язковим під час прийняття на роботу неповнолітнього працівника.


Відпустка для неповнолітніх надається відповідно до норм чинного законодавства.
Міжнародною організацією праці (МОП) прийнята Конвенція № 182 “Конвенція про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці”, яка визначає, що деякі види дитячої праці вважаються найгіршими формами та заборонені, оскільки вони можуть завдати шкоди здоров’ю, розвитку або безпеці дітей.


Україна є учасником міжнародних конвенцій та угод, включаючи Конвенцію МОП про найгірші форми дитячої праці, і вживає заходів для запобігання використанню дітей в небезпечних роботах.
Загальний принцип полягає в тому, що дитина повинна бути захищена від експлуатації та примусової праці, а її участь у праці повинна бути сумісною із її віком, фізичним і психічним розвитком та освітою.