На Одещині проведено інформаційний захід щодо забезпечення належних умов праці для осіб з інвалідністю

10 червня 2024

Головним державним інспектором Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Тетяною Алі проведено зустріч з адміністрацією виробничої установи «Одеське учбово-виробниче підприємство» Українського товариства сліпих.


На заході обговорено питання щодо використання праці робітників з інвалідністю. Інспектор наголосила, що дана трудова діяльність регулюється чиним законодавством України. Основними законами, що визначають правові засади працевлаштування інвалідів є Закон України «Про зайнятість населення», Закон України «Про основи соціального забезпечення інвалідів в Україні», Кодекс законів про працю.


В України передбачено обов’язкову квоту для працевлаштування інвалідів в підприємствах та установах різних форм власності. Ця квота визначається відсотком від загальної кількості працівників у підприємстві та залежить від його виду діяльності.


Діючим законодавством передбачено захист прав інвалідів на робочому місці, забезпечення ними безпечних та здорових умов праці, а також можливість отримання компенсації за шкоду, заподіяну їх здоров’ю під час виконання роботи.