На Одещині проведено нараду з питань розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві та організації безпечної експлуатації електроустановок

09 лютого 2024

У Чорноморському ліцеї № 6 головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Юрій Проскуровський, спільно з представником Головного управлінням Пенсійного фонду України в Одеській області, провів нараду з метою роз’яснення деяких питань «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.


Під час заходу представник Держпраці акцентував увагу присутніх на ефективності діяльності системи управління охороною праці (СУОП), необхідності проведення для працівників навчання та перевірки знань з питань охорони праці, проходження інструктажів з питань безпеки та ін.


Серед іншого, інспектор привернув увагу учасників наради до безпечної експлуатації електроустановок згідно НПАОП 40.1-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів», нагадав про необхідність організації безпечної експлуатації електроустановок, а саме: керівник зобов’язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок відповідно до вимог чинних нормативних документів.


Для одержання І групи з електробезпеки, незалежно від посади і фаху, необхідно пройти інструктаж з електробезпеки з оформленням в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці.
Посадовець підкреслив, що фахівці служб охорони праці зобов’язані контролювати безпечну експлуатацію електроустановок і повинні мати групу ІV з електробезпеки.
За результатами наради вирішили усунути недоліки та контролювати необхідність додержання вимог законодавства з охорони праці.