На Одещині проведено робочу зустріч щодо змін трудового законодавства на період воєнного стану в країні

05 лютого 2024

Головний державний інспектор Південного Міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, Олена Мялова провела робочу зустріч із керівництвом КНП «Вилківська лікарня».
Захід здійснено з метою надання консультації, упродовж, якої інспектор акцентувала увагу на необхідності дотриманні трудового законодавства та розповіла присутнім про зміни у трудовому законодавстві на період дії у країні воєнного стану, зокрема:
– оплати праці за різними режимами роботи;
– переведення та зміни істотних умов праці;
– розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця або працівника;
– встановлення та облік робочого часу і часу відпочинку;
– тривалості відпусток;
– умов призупинення дії трудового договору;
– запровадження роботи за графіками змінності для окремої категорії працівників, тощо.

Під час заходу інспекторкою праці пояснено присутнім, що таке мобінг, як він проявляється, хто від нього потерпає на робочому місці.
Працівник, який відчуває приниження і цькування на роботі, має право:
– звернутись з скаргою до Державної служби України з питань праці або її територіальних органів;
– звернутись з позовною заявою до суду щодо визнання фактів цькування та їх усунення (без подальшого припинення працівником трудової діяльності на період розгляду провадження у справі).
– отримати відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок мобінгу у розмірі витрат, які понесла особа під час лікування (відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок заподіяння мобінгу можливе у разі підтвердження факту його вчинення на підставі судового рішення, що набрало законної сили).
– розірвати трудовий договір у визначений ним строк за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору та продовжує чинити мобінг.
Окремо було наголошено на адміністративній відповідальності за вчинення мобінгу на робочому місці.