На Одещині проведено семінар щодо трудових права та гарантій педагогічних працівників в умовах воєнного стану

20 лютого 2024

Головним державним інспектором Південного міжрегіонального управління Держпраці Людмилою Добровольською проведено семінар для керівництва та працівників Новоселівського опорного закладу освіти.

Під час семінару поінформовано присутніх щодо змін у трудовому законодавстві, зокрема стосовно особливостей укладання трудових договорів та їх припинення, запровадження дистанційної форми роботи та забезпечення достовірного обліку робочого часу, оплати праці та неприпустимості утворення заборгованості із виплати заробітної плати.

Окремо посадовець зупинилася на порядку надання щорічних відпусток, роз’яснив чи застосовуються до педагогічних працівників положення законодавства стосовно заміни невикористаних днів щорічної відпустки відпусткою без збереження заробітної плати.

Також, обговорено питання організації психологічної підтримки працівників на робочому місці, адже важливо вчасно помічати ознаки стресу, щоб запобігти появі ризиків та зниження працездатності. Звернуто увагу, що обмін інформацією про ментальне здоров’я може допомогти співробітникам виявляти ознаки, особливо ранні, у себе та шукати підтримки. Тому керівництву закладу запропоновано запровадити з початку анкетування працівників, насамперед для тих хто працює дистанційно.