На Одещині проведено семінар з учнями навчального закладу щодо питань належного оформлення трудових відносин

04 квітня 2024

Головним державним інспектором відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Олександром Матвієнком, проведено семінар зі студентами Державного навчального закладу освіти.

Під час заходу висвітлені питання поняття «трудового договору» та його види, порядок укладення та припинення трудових відносин, та як не потрапити у пастку до недоброчесного роботодавця.

Основний акцент був наголошений на тому, що відповідно до норм чинного законодавства працівник вважається офіційно працевлаштований, якщо роботодавець дотримується наступних умов:
– уклав з працівником трудовий договір;
– офіційно повідомив про його працевлаштування державну податкову службу;
– офіційно і в повному розмірі виплачує працівнику заробітну плату, передбачену умовами трудового договору;
– сплачує за працівника єдиний соціальний внесок у розмірах, передбачених чинним законодавством.

Крім того, в ході проведення семінару звернуто увагу студентів на особливостях використання праці неповнолітніх осіб, а саме: встановлення неповної тривалості робочого часу, заборони роботи в нічний час та залучення до надурочних робіт, тривалість щорічної основної відпустки, проходження медичних оглядів,тощо.

Наприкінці заходу до присутніх доведено інформацію стосовно можливості звернення у зручний спосіб до Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці для отримання консультації у сфері організації трудових відносин.