На Одещині проведено технічну консультацію щодо безпечної експлуатації електрообладнання

28 березня 2024

З метою забезпечення зниження рівня виробничого травматизму фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели інформаційне відвідування у ПАТ АБ «Південний».

Під час зустрічі розглянули питання:
– попередження випадків прихованого травматизму;
– роботи в діючих електроустановках напругою до та понад 1000 В;
– забезпечення та використання засобів індивідуального захисту;
– психосоціальна підтримка на робочому місці.

Під час заходу інспектори Держпраці наголосили, що згідно із Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів, керівник підприємства, установи та організації, незалежно від форми власності, виду діяльності зобов’язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок, а саме:
– призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку;
– забезпечити достатню кількість електротехнічних працівників;
– затвердити посадові інструкції і інструкції з охорони праці;
– встановити такий порядок, щоб працівники, на яких покладено обов’язки з обслуговування електроустановок, вели ретельні спостереження за дорученим їм обладнанням і мережами — оглядом, перевіркою дії, випробуванням і вимірюванням;
– забезпечити перевірку знань працівників у встановлені строки згідно з вимогами цих Правил;
– забезпечити проведення протиаварійних, приймально-здавальних і профілактичних випробувань та вимірювань електроустановок;
– забезпечити проведення технічного огляду електроустановок.


Фахівці управління зобов’язані контролювати безпечну експлуатацію електроустановок і повинні мати групу IV з електробезпеки.


Працівники, що обслуговують електроустановки, повинні проходити первинний (під час прийняття на роботу) та періодичний (протягом трудової діяльності) медичний огляд.

На заході обговорено питання психосоціальної підтримки працівників на робочому місці обговорила. Так, психологічно здорові працівники – це ознака здорового робочого середовища. Коли навчання навичкам психологічного відновлення та управління стресом вбудовані в діяльність установи, працівники відчувають, що їх цінують і підтримують, а це також впливає на підвищення рівня їхньої психологічної стійкості та продуктивності в умовах такої надзвичайної кризи, як війна. Це може врятувати життя, запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність, а також бути фактором додаткової привабливості для шукачів роботи та інвесторів.