На Одещині проведено технічну консультацію з працівниками Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова».

27 грудня 2023

Під час заходу головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Валентин Медюк роз’яснив присутнім основні вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, а саме:

– попередження випадків прихованого травматизму;
-забезпечення та використання засобів індивідуального захисту.


Наголошуючи на запобіганні нещасним випадкам на виробництві, під час технічної консультації розглянули положення постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві».


Посадовець пояснив, що прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.


Якщо нещасний випадок приховується, не проводиться його розслідування, у такому випадку створюється загроза повторення нещасного випадку. Таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. Погоджуючись на приховування нещасного випадку, потерпілий не лише стає співучасником злочину, але ще і лишає себе можливості отримання оплати витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також страхових виплат.


Попередження прихованого виробничого травматизму на підприємствах — дуже важлива проблема. Застосування заходів щодо попередження травм та захворювань, ведення ретельного обліку травматизму та залучення працівників до процесу безпеки праці можуть допомогти уникнути багатьох проблем для підприємства в майбутньому.


Під час заходу розглянули питання забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, керуючись Положенням про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.


В рамках інформаційної кампанії «Трудовий договір: твій пасок безпеки у світі праці» інспектор наголосив на неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин, звернув увагу на перелік переваг офіційного працевлаштування.


За результатами технічної консультації було прийнято рішення взяти до уваги всю інформацію та в подальшому проводити спільну роботу щодо створення безпечних умов праці на виробництві.