На Одещині проведено технічну консультацію з працівниками СТОВ «Південьагропереробка»

06 листопада 2023

Під час заходу фахівець Південного міжрегіонального управління Держпраці роз’яснив присутнім основні вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, а саме:
– попередження випадків прихованого травматизму;
– роботи в діючих електроустановках напругою до та понад 1000 В;
– безпека під час експлуатації обладнання, машин і механізмів, деталі яких обертаються.

Наголошуючи на запобіганні нещасним випадкам на виробництві, під час технічної консультації розглянули положення постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», «Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів».

Представник Держпраці зазначив, що, згідно із Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів, керівник підприємства, установи та організації, незалежно від форми власності, виду діяльності зобов’язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок. Зокрема:
– призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку;
– забезпечити достатню кількість електротехнічних працівників;
– затвердити посадові інструкції і інструкції з охорони праці;
– організувати перевірку знань працівників у встановлені строки згідно з вимогами цих Правил;
– проводити протиаварійні, приймально-здавальні і профілактичні випробування та вимірювання електроустановок тощо.

Представник Держпраці надав технічні консультації щодо безпечного виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації обладнання підвищеної небезпеки під час експлуатації обладнання, машин і механізмів, деталі яких обертаються. Відповів на численні запитання присутніх.

Посадовець наголосив на недопущенні прихованих нещасних випадків, пояснив, що під час виявлення нещасного випадку необхідно одразу ж надати допомогу потерпілому та негайно повідомити безпосередньому керівникові робіт.