На Одещині відбулась робоча зустріч з питань запобігання порушень трудового законодавства під час воєнного стану

20 серпня 2024

В умовах воєнного стану, трудові відносини зазнають значних змін. З мето дотримання прав працівників та недопущення порушень трудового законодавства фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели робочу зустріч з адміністрацією підприємства стратегічного значення та представниками профспілкової організації.

На заході обговорено наступні питання:
– особливості трудових відносин:
– дотримання прав та гарантій працівників під час організації роботи;
– недопущення можливих порушень законодавства про працю під час звільнення у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників, саме таки питання стали темою під час зустрічі.

Під час зустрічі увагу присутніх звернено на важливі питання щодо організації та оплати праці відповідно до спеціалізації підприємства, особливості укладення та розірвання трудового договору в умовах воєнного стану, можливість переведення та зміни істотних умов праці, надання відпусток, недопущення дискримінації та мобінгу в колективі.


Представники управління розповіли особливу роль профспілок, які у межах своєї діяльності повинні максимально сприяти та забезпечувати громадський контроль за мінімальними трудовими гарантіями, передбаченими законодавством України.
Зустріч стала важливим кроком у забезпеченні правової підтримки та інформування адміністрації роботодавців, а також працівників щодо їхніх прав і обов’язків. Варто пам’ятати, що дотримання законодавства в умовах воєнного стану є ключовим фактором для збереження стабільності та безпеки на робочих місцях.