На одному з підприємств Миколаївщини проведено технічну консультацію на робочому місці

14 серпня 2023


Роботи в замкнутому просторі належать до робіт з підвищеною небезпекою та потребують виконання комплексу організаційно-технічних заходів для безпечного їх проведення. Тому з метою загальної поінформованості серед громадян головним державним інспектором відділу з питань безпеки праці управління інспекційної діяльності Валентином Дучком здійснено технічну консультацію з питань безпеки праці зі співробітниками Новоодеського відділення АТ ОГС «Миколаївгаз»
Особливу увагу присутніх фахівець зосередив на безпечному виконанні робіт у замкнутому просторі. Під час заходу розглянуто наступні питання:

– газонебезпечні роботи;
– безпека під час експлуатації газового господарства;
– безпека під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання;
– роботи в замкненому просторі;
– безпека під час опалювального сезону;
– роботи на висоті, верхолазні роботи;
– роботи з ліквідації аварії;
– безпека під час експлуатації обладнання, що працює під тиском;
– забезпечення та використання засобів індивідуального захисту;
– надання першої долікарської допомоги у разі нещасного випадку на виробництві.

В ході технічної консультації представник Держпраці зазначив, що до прикладу замкнутого простору може належати закрита ємність з вузьким отвором для проходу. Проте до певних категорії також можна віднести відкриті люки та оглядові колодязі, каналізаційні колектори, траншеї, трубопроводи, повітроводи, закриті підвали та інші місця з недостатньою вентиляцією.

Більшість замкнутих просторів мають тільки верхній вхід за допомогою вертикально встановлених сходів або зовсім не мають опорних точок.

Замкнутий простір характеризується:
– обмеженим доступом;
– можливим вмістом небезпечних для здоров’я речовин у вигляді газів або суспензій; слабкою вентиляцією;
– ускладненістю евакуації потерпілого під час рятувальних робіт.

Роботи в замкнутому просторі відносять до газонебезпечних робіт, тому що під час їх проведення можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних чи шкідливих парів, газів, інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння в кількостях, що перевищують граничнодопустиму концентрацію.