На ПП «Агрофірма «Вікторія» обговорено виробничі ризики, притаманні консервації сільгосптехніки на зиму

30 грудня 2020

У Братському районі відбулась зустріч посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області та представників ПП «Агрофірма «Вікторія» щодо обговорення питань пов’язаних зі  зниженням дії  виробничих ризиків на працівників під час проведення  планового технічного обслуговування сільгосптехніки перед консервацією на зиму.

Учасники зустрічі зосередили увагу на проведені планових  оглядів сільгоспмашин, дефектуванні деталей, що потребують заміни, здійсненні поточного ремонту обладнання. Для трактористів та механіків підприємства проведення  очищення техніки, змащення штоків гідравлічних циліндрів, ланцюгів,  виконання ремонту вузлів чи їх заміни звичні операції. Проте виконання зазначених операцій, зокрема робота з металом,  в умовах низьких температур вимагає окремої уваги щодо безпечної організації робіт.

Володимир Пісчанський, головний державний інспектор Управління Держпраці у Миколаївській області,  відзначив, що під час проведення технічного обслуговування не дозволяється  працювати з несправною лебідкою вантажопідіймального механізму, використовувати відкритий вогонь у майстерні, зливати гарячу воду й мастило із систем при працюючому двигуні. Крім того, у зв’язку з низькою температурою у приміщенні майстерні  необхідно облаштувати місця для обігріву працівників. Працівники мають бути забезпечені теплим спецодягом та бути обізнані з правилами поведінки в умовах низьких температур.

За результатами зустрічі учасники дійшли висновку, що належна організація технічного обслуговування з відповідальним ставленням до дотримання безпечних методів роботи забезпечить відчутний ефект. Зокрема підвищиться коефіцієнт готовності машинно-тракторного парку, а присутність всіх працівників на робочих місцях дозволить зменшити час проведення  технічного обслуговування сільгосптехніки.