На селекторній нараді з головами Держпраці та Пенсійного фонду обговорено принципи та методи співпраці щодо подолання неформальної зайнятості

19 липня 2017

 18 липня 2017 року на базі конференцзв’язку корпоративної ІР телефонії Пенсійного фонду України у Миколаївській  області відбулась селекторна нарада.

Нарада організована  під керівництвом Голови Державної служби України з питань праці Романа Чернеги та Голови правління Пенсійного фонду України Олексія Зарудного за участі керівників департаментів зазначених відомств, керівників територіальних управлінь пенсійного фонду та управлінь Держпраці. Участь у нараді прийняла перший заступник начальника  управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська.

Мета заходу – подолання незадекларованої праці, дотримання розміру виплати мінімальної заробітної плати, погашення заборгованості по заробітній платі та збільшення кількості застрахованих осіб в контексті легальної зайнятості та гідного пенсійного забезпечення в майбутньому.

Під час доповіді Яна Скуратовська зазначила, що управлінням Держпраці у Миколаївській області постійно проводиться заходи, направлені на легалізацію трудових відносин.  В ході проведених в 1 півріччі 2017 року перевірок фахівцями управління виявлено 6 роботодавців, які використовували найману працю 15 працівників без укладання трудового договору.  За результатами перевірок посадовими особами управління винесено 7 постанов про накладання штрафу відповідно до статті 265 КЗпП України на суму 1488000 грн.

Крім того, станом на цей час вже заплановано проведення інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання, які за інформацією, наявною в розпорядженні управління, використовують найману працю без укладання трудового договору.

До того ж,  постійно проводиться роз’яснювальна робота за телефонами «гарячої лінії» Управління.

Окремо з 29 травня 2017 року управлінням розпочато інформаційно-роз’яснювальну кампанію щодо дієвої реалізації норм законодавства про працю, захист і поновлення трудових прав працівників, в основі якої покладені питання боротьби за легалізацію трудових відносин, формування офіційних доходів працівників, встановлення належних умов праці та захист трудових прав працівників з одного боку та спонукання роботодавців до здійснення своєї діяльності відповідно до вимог трудового законодавства з іншого.  На цей час вже проведено близько 100 заходів в рамках цієї кампанії, серед яких більше 40 семінарів стосувались питання оформлення трудових відносин з працівниками.

По завершенні голова Держпраці Роман Чернега висловив подяку присутнім за участь та наголосив  на необхідності здійснення злагодженої спільної роботи Державної фіскальної служби України , Пенсійного фонду України, інших зацікавлених органів виконавчої влади щодо забезпечення легалізації трудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях, а також дотримання розміру виплати мінімальної заробітної плати, погашення заборгованості із виплати заробітної плати.