На ТОВ «Дружба» відбулось обговорення ефективних способів додержання законодавства про працю та гігієну праці

30 вересня 2019

Важливість додержання вимог законодавства про працю та гігієну праці обговорювалася під час зустрічі головного державного інспектора відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Миколаївській області Лесею Бугас  та  осіб, відповідальних за стан охорони праці ТОВ «Дружба».

У розмові розглядалися питання щодо виконання  роботодавцем своїх   зобов’язань стосовно  інформування працівників під розписку про  умови праці та наявність на робочому місці небезпечних, шкідливих виробничих факторів, забезпечення найманих осіб санітарно-побутовими приміщеннями,  оснащеними відповідно до гігієнічних норм.

Леся Бугас зазначила, що проведення періодичного медичного огляду є обов’язком роботодавця. «Моніторинг» стану здоров’я працівників, запровадження заходів поліпшення умов праці, контроль за додержанням інструкцій з охорони праці, у тому числі стосовно правильного використання засобів індивідуального захисту, зменшує кількість днів відсутності працівника на робочому місці у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Це у свою чергу, поліпшує загальні виробничі обставини. Кожен працівник  знає свою справу та чітко виконує її. Не відбувається втрат часу на пошук нового виконавця робіт, проведення його навчання та  передачі інформації.

Учасники зустрічі, також, не обійшли стороною  питання щодо переведення на легшу роботу працівника у зв’язку зі станом здоров’я.  Посадова особа Управління зауважила, що  працівника, який потребує за станом здоров’я надання легшої роботи, роботодавець повинен тимчасово перевести, за його згодою, на таку роботу відповідно до медичного висновку. Оскільки здебільше легша робота є  нижче оплачуваною,  відповідно до чинного законодавства за працівником має зберігатися попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення.

Визначаючи трудові права та пільги працівників, посадовець закликала не допускати дискримінації на Товаристві, дотримуватися принципу рівності прав і можливостей кожного громадянина.