На засіданні колегії управління Держпраці у Миколаївській області проаналізували стан виробничого травматизму пов’язаного з подіями на транспорті у 2017 році

20 грудня 2017

На засіданні колегії управління Держпраці у Миколаївській області розглядалися питання стану травматизму в області та місті Миколаєві внаслідок транспортних подій, заходи по підвищенню ефективності наглядової діяльності та профілактики  виробничого травматизму пов’язаного з подіями на транспорті.

Перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська надала інформацію щодо стану виробничого травматизму в Миколаївській області. Так, у 2017 році найбільша кількість нещасних випадків зареєстрована в місті Миколаєві – 86% від загальної кількості по області, в районах області – 14 %. Аналіз причин виробничого травматизму свідчить, що 87% нещасних випадків сталося з організаційних причин через порушення трудової і виробничої дисципліни (невиконання вимог інструкцій з охорони праці). Працівники, трудова діяльність яких пов’язана з діяльністю на транспорті,  мають  особливі ризики,  які  потребують певної організації.

Головний державний інспектор відділу організації державного нагляду, організаційно-аналітичного забезпечення, розслідування та обліку виробничого травматизму управління Держпраці у Миколаївській області Микола Бешевець детально проінформував про причини та обставини, що призвели до травмування працівників у 2017 році. «Вимоги нормативних актів з охорони праці втілені на папері та не реалізовані у реальному житті», – підкреслив Микола Бешевець.

Про проведення наглядової діяльності та притягнення до відповідальності за порушення законодавства з питань охорони праці присутніх знайомив начальник відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, та на транспорті та зв’язку управління Держпраці у Миколаївській області Михайло Сіволін. Незадовільний технічний стан обладнання та недоліки в організації системи охорони праці є причинами, які впливають на стан виробничого травматизму, у тому числі на транспорті. Зазначалося, що ефективна профілактика ґрунтується на вивченні причин травматизму.

Участь у колегії прийняли відповідальні за стан охорони праці підприємств Миколаївщини, де стались нещасні випадки. У своїх доповідях вони визначили коло заходів вжитих на підприємствах з профілактики виробничого травматизму. Серед іншого було розглянуто питання щодо травмування працівників під час виконання посадових обов’язків від дій третіх осіб.

 

 

 

 

 

Членами  колегії вирішено: здійснювати постійний моніторинг стану охорони праці, профілактики виробничого травматизму по забезпеченню належних безпечних та здорових умов праці на підприємствах, організаціях і установах; посилити роботу з підвищення рівня безпеки виробництва на підприємствах, установах та організаціях транспортної галузі, особливо вантажно-розвантажувальних комплексів на території міста Миколаєва та  Миколаївської області; активізувати превентивну роботу, щодо контролю роботодавцем за проведення медичного обстеження водіїв транспортних засобів перед виїздом на лінію, організацію режиму їх роботи та відпочинку, проведення ремонту автомобілів, а також акцентувати увагу роботодавців та працівників на підвищення рівня знань нормативно-правових актів, інструкцій з охорони праці, виконання технологічних регламентів при вантажно-розвантажувальних роботах на перевантажувальних терміналах річкових та морських портів.