Фахівці відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області взяли участь у семінарі Миколаївської обласної ради профспілок

22 вересня 2017

Контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці, правильністю застосування Списків на пільгове пенсійне забезпечення та інші пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах праці, покладається на Держпраці. Головна мета контролю полягає у збереженні здоров’я, покращенні умов праці, додержанні права на пенсію за віком на пільгових умовах, пільг і компенсацій працівника підприємства незалежно від форми власності.

З такої думки розпочала свою доповідь Людмила Радченко, начальник відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області,  до присутніх учасників семінару Миколаївської обласної ради профспілок.

Головам обласних та первинних профорганізацій, членам профкому, які очолюють комісії з питань охорони праці, було доведено зміни, які притерпів Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, рішення Уряду щодо оптимізації Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, що набере чинності з 01 січня 2018 року.

Під час заходу мова, також, йшла про те, що перебуваючи у трудових відносинах з роботодавцем працівнику досить складно відстояти свої права. Тому, важливо, щоб у цей момент громадський контроль з боку профспілки підтримав працівника, забезпечив реалізацію його трудових прав.

Наприкінці зустрічі Людмила Радченко надала відповіді на безліч питань учасників заходу, найбільш  хвилюючими серед яких були: Якими документами оформлюється скорочена тривалість робочого тижня? Що є підставою для початку проведення атестації? Чи можна без проведення атестації робочого місця за умовами праці здійснювати безоплатну видачу молока працівникам, на робочих місцях яких застосовуються хімічні речовини? Які робочі місця підлягають атестації робочих місць за умовами праці?

«За порушення порядку та терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці чинним законодавством передбачена адміністративна відповідальність. Роботодавець повинен розуміти, що оплата штрафу не позбавляє його від необхідності врегулювання відносин з працівниками щодо пільгового пенсійного забезпечення, пільг та компенсацій за роботу у несприятливих умовах».– завершила свій виступ Людмила Радченко.