Надання першої долікарської допомоги: з працівниками одеського ПП «Унікон» проведено технічну консультацію

16 лютого 2024

Роботодавець зобов’язаний створити на кожному робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці, що відповідають вимогам нормативних документів, забезпечити дотримання законодавства стосовно прав працівників на захищеність їхнього здоров’я і життя. У разі травмування працівників роботодавець забезпечує вжиття термінових заходів для допомоги потерпілим, зокрема, надання першої медичної (долікарської) допомоги.

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Владіслав Трофімов під час технічної консультації з працівниками ПП «Унікон» на Одещині розповів про основні вимоги під час надання першої медичної допомоги.

Як правило, першу медичну допомогу (найпростіші медичні дії, що виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші строки після травмування) надають працівники, котрі перебувають поруч. Вони обмежуються тимчасовим спиненням кровотечі, перев’язуванням рани або опіку, іммобілізацією перелому, заходами з реанімації, перенесення та перевезення потерпілого.

Законодавством передбачено систему відповідних заходів щодо набуття працівниками необхідних знань і навичок. Згідно з чинним Законом України «Про охорону праці» від 21 листопада 2002 року № 229-IV (далі – Закон № 229) роботодавець вживає термінових заходів для надання допомоги потерпілим та несе безпосередню відповідальність за забезпечення функціонування системи управління охороною праці (ст. 13 Закону № 229).

Працівник, який виявив нещасний випадок, або за змогою і сам потерпілий повинні негайно повідомити безпосереднього керівника чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів щодо надання необхідної допомоги.

У свою чергу, безпосередній керівник (або уповноважена ним особа) зобов’язана терміново організувати надання медичної допомоги потерпілому, у разі необхідності – забезпечити доставку його до лікувально-профілактичного закладу, повідомити про те, що сталося, роботодавця, профспілкову організацію.

Представник Держпраці зазначив, що працівники під час прийняття на роботу та у процесі роботи, а також учні, курсанти, слухачі та студенти під час трудового і професійного навчання проходять на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків.