Належно оформлені трудові відносини – основа соціальної захищеності працівника

11 травня 2018

У Заводському РЦЗ відбувся семінар для осіб, які наразі знаходяться у пошуку роботи, в якому взяла участь інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області Наталія Молочко. Вона докладно розповіла про порядок оформлення трудових відносин  та переваги легального працевлаштування.

На початку заходу було визначено види трудових договорів та окреслено відмінності їх застосування.

«У період року весна – осінь на ринку праці збільшується кількість пропозицій роботи, що мають обмежений (сезонний) характер. Але яким би не був трудовій договір – строковий чи безстроковий – порядок допуску працівника до виконання роботи однаковий», – підкреслила Наталі Молочко.

Під час семінару повідомлялося про те, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Додатково увагу присутніх було зосереджено на тому, що при укладенні трудового договору за угодою сторін може встановлюватися випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути зазначена в наказі про прийняття на роботу. Окремо учасникам семінару наголошено на  строках випробування при прийнятті на роботу, а також акцентовано увагу на тому, що в період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

Серед іншого йшлось про те, що до початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець зобов’язаний роз’яснити працівникові його права і обов’язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору; ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, визначити робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами тощо.

Про це та набагато більше з огляду на питання присутніх йшла мова на семінарі. Наявність же належним чином оформлених трудових відносин, на думку інспектора праці, є запорукою захищеності працівника.