Наживо на Українському радіо:Миколаїв про проведення медоглядів працівників Миколаївщини, профзахворюваність та страхові виплати потерпілим

04 лютого 2022

03 лютого 2022 на Українському радіо:Миколаїв у передачі «Радіодень» обговорено  для чого необхідно проведення попереднього та періодичного медоглядів працівників, кількість працівників, у яких за результатами медоглядів у 2021 році, виявлені проблеми зі здоров’ям, заходи, які необхідно вживати аби зберегти якість життя працівника.  Також повідомлено про страхові виплати, передбачені для працівників, які втратили здоров’я внаслідок негативної дії шкідливих виробничих факторів.

Участь у радіоефірі взяли   заступник начальника відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Миколаївській області Юлія Пономарьова, та заступник начальника відділу страхових виплат та матеріального забезпечення  управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Миколаївській області Ганна Хромченко.

Під час ефіру повідомлено, що 205 роботодавців області своєчасно, до 1 грудня минулого року, подали до Управління Держпраці заяви щодо визначення категорій працівників, які підлягають проходженню періодичного медичного огляду у 2022 році. Заяви від роботодавців  продовжують надходити, у поточному  році надійшло ще 28 документів.

Фахівцем Держпраці зауважено, що карантинні обмеження не звільняють роботодавців від обов’язку  проведення медоглядів працівників. У разі певних обмежень, зокрема, обмежень червоної карантинної зони, проведення медогляду за домовленості із закладом охорони здоров’я може бути перенесене у часі або організовано виїзд медпрацівників до підприємства.

За результатами медоглядів, у разі виявлення у людини підозри на профзахфорювання, комісія лікарів має рекомендувати працівнику звернутися до профпатолога.  Але працівники також можуть самостійно звертаються до профпатолога, який визначає потребу у складанні санітарно-гігієнічної характеристики умов праці з огляду на характер виконуваної роботи працівника та переліку професійних захворювань, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 8 листопада 2000 №1662.

Докладніше у відео