Назустріч легальній зайнятості

14 лютого 2020

13 лютого 2020 з метою ознайомлення  працівників малого та середнього бізнесу про заходи, які здійснюються на території області у напрямку детінізації зайнятості та попередження виробничого травматизму, відбувся семінар на тему «Вимоги законодавства про працю для СПД-роботодавців». Захід організовано за підтримки Миколаївської обласної профспілкової організації «Єднання».

Участь у заходів взяло близько 60 підприємців Очаківського, Новоодеського, Миколаївського, Вітовського та інших районів області.

Для надання інформації, як кажуть «з перших вуст», спікерами на захід було запрошено  посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області.

Звертаючись до присутніх, перший заступник начальника Управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська повідомила, що перед Держпрацею поставлено завдання акумулювати усі сили у протидії незадекларованій праці. З 20 по 31 січня 2020 року на Миколаївщині  відбулась інформаційна кампанія, під час якої поширювалась інформація про негативні наслідки неофіційної зайнятості та недопущення допуску до роботи працівника без укладеного трудового договору. З 10 по 21 лютого 2020 року проходить інспекційна кампанія щодо належного оформлення трудових відносин з працівниками. Заходи контролю проходять серед  суб’єктів господарювання   у сфері торгівлі товарами та послугами.

Присутнім пояснили принцип відбору суб’єктів господарювання для проведення заходів контролю – невідповідність орієнтовної кількості працівників, встановлених у ходу інформаційно-роз’яснювальних заходів, до даних Реєстру застрахованих осіб і у яких відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками після проведених заходів. Яна Скуратовська зауважила, що включення підприємця до проведення  перевірки  не свідчить про наявність у нього порушень.

Інспектор праці Управління Наталія Осадченко повідомила Порядок, відповідного до якого  відбуваються перевірки, при цьому  зауважила на повноваження інспектора праці та суб’єкта господарювання, документи та пояснення, які опрацьовуються для формування акта інспекційного відвідування. Також, інспектор праці відповіла на чимало приватних запитань.

 Останнім, про те не менш важливим, питанням семінару стало забезпечення представниками малого та середнього бізнесу дотримання вимог охорони праці. Присутнім повідомили дані травматизму за 2019 рік, зауважили на високий рівень нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом,  серед працівників соціально-культурної сфери, наголосили на важливість проведення інструктажів з охорони праці, ознайомили з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.