Назустріч роботодавцям Снігурівського району

11 жовтня 2018

Семінар для роботодаців Снігурівського району було присвячено  розгляду питань з додержання законодавства про працю, охорону та гігієну праці. У заході взяли участь голова Снігуріської райдержадміністрації та Снігурівської райради, сільські та селищні голови Снігурівського району, керівники підприємств, установ та організацій бюджетної сфери та приватного сектору економіки Снігурівського району, загалом 62 особи.

З метою однакового трактування вимог чинного законодавства з питань охорони  та гігієни праці, а також законодавства про працю  з присутніми спілкувались посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області з напрямків додержання законодавства про працю, гігієни праці, експертизи умов праці, охорони праці.

Під час заходу було наголошено на необхідності «трощити стіну минулих стеріотипів» та крокувати до інституцій Європейських країн належно оформлюючи трудові відносини з працівниками. Додатково інспектором праці були визначені переваги офіційного працевлаштування, розкриті питання оплати праці, часу відпочинку та робочого часу працівників. Проінформовано роботодавців про основні засади здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та окреслено відповідальність за його порушення.

Крім того, увагу присутніх також було зосереджено на даних аналізу нещасних випадків, що трапилися з працівниками під час виконання ними трудових обов`язків. Також фахівці управління Держпраці у Миколаївській області визначили соціально-економічні, організаційно-технічні, санітарно-гігієнічні заходи, реалізація яких забезпечує збереження здоров’я та працездатність людини в процесі праці. Мова йшла і про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, надання працівникам пільг та компенсацій за роботу у несприятливих умовах праці, поліпшення умов праці  через впровадження нових технологій та обладнання.

Окремо висвітлювалося питання визначення стану здоров’я, а саме, можливості виконання працівником певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення підозри на хронічне професійне захворювання, встановлення медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт. Учасникам семінару наведено перелік шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, а також перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов’язковому медичному огляду. Також, зауважено на обов’язку роботодавця проведення щорічного обов’язкового медичного огляду працівникам  віком до 21 року.

Наприкінці семінару учасники мали змогу, спілкуючись між собою та з фахівцями управління Держпраці у Миколаївській області, обмінятися досвідом та отримати відповіді на свої численні питання.