Не порушенням єдиним: суб’єкт господарювання Миколаєва забезпечив виконання квот щодо працевлаштування осіб, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні

11 лютого 2022

Контроль, що здійснюють посадові особи Держпраці, щодо виконання роботодавцями нормативів робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років, є важливим чинником у врегулюванні процесів, що відбуваються на ринку праці.

Усі роботодавці знають про розміри квот щодо працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, але не усі забезпечують їхнє  дотримання.

Напрочуд приємний факт зафіксували фахівці Управління Держпраці у Миколаївській області під час заходу контролю у суб’єкта господарювання  м.Миколаєва, що проводить діяльність у сфері  торгівлі деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами. Суб’єкт забезпечує дотримання зазначених нормативів, подає звіти, як це вимагають норми чинного законодавства.

За словами керівника підприємства, головний чинник успіху в цьому є  грамотне планування кадрової політики.

На підприємстві на посаду прибиральника службових приміщень прийнято особу, якій до настання права на пенсію за віком залишилося менше ніж 10 років. Хоча у 2020 році підприємством не виконано норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю, за що було добровільно сплачено адміністративно-господарську санкцію у сумі 32,8 тис.грн, у 2021 році кадрова прогалина заповнена  – на посаду охоронця прийнято особу, якій тимчасово встановлено  ІІІ групу інвалідності.  Роботодавець розрахував  та виконав  квоту  щодо   чисельності громадян, які на умовах повної зайнятості працюють на підприємстві та належать до таких, що неконкурентоспроможні на ринку праці, а також  забезпечив дотримання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.