Невдачею закінчилась спроба фізичної-особи підприємця ухилитись від відповідальності за порушення законодавства про працю

16 березня 2018

За результатами проведення позапланової перевірки фізичної – особи підприємця, який провадить у центрі Миколаєва діяльність з надання послуг громадського харчування, встановлено порушення вимог законодавства про працю, зокрема недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Підприємцем були порушені трудові права найманих працівників щодо оплати праці, проведення остаточного розрахунку при звільненні.  Так,  за роботу у святкові дні, за роботу в надурочний час не проводилось нарахування в подвійному розмірі годинної ставки. Крім того, підприємець хитрував у обліку виконаної працівниками роботи. Інспектори праці встановили розбіжності у табелі обліку робочого часу. Встановлено, що дні щорічної відпустки у табелі робочого часу (відповідно до наказу підприємця) визначені робочим часом. Порушуючи мінімальні державні гарантії в оплаті праці, підприємець у разі звільнення найманих працівників не виплачував   працівникам грошову компенсацію за дні невикористаної ними щорічної відпустки.

Фізична – особа підприємець звернувся до Миколаївського окружного адміністративного суду  з позовом до Управління Держпраці у Миколаївській області з вимогами  про визнання протиправним та скасування постанови управління Держпраці у Миколаївській області про накладання штрафу уповноваженою посадовою особою. Розглянувши справу, суд відмов у задоволенні позову.

За порушення  вимог законодавства про працю підприємцю доведеться сплатити штраф на загальну суму 99 710 грн.