Незалежний погляд на організацію охорони праці ПрАТ «Миколаївський портовий елеватор»

28 лютого 2018

Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області провели зустріч з керівниками структурних підрозділів одного з найбільших елеваторів країни ПрАТ «Миколаївський портовий елеватор». Підприємством здійснюється експортно-імпортні операції з зерновими та олійними культурами. Приймання/відвантаження товару забезпечується залізничним, автомобільним, водним транспортом.


Під час зустрічі йшлось про організаційні питання системи охорони праці направлені на зменшення виробничого травматизму. Увагу зосереджено на додержанні вимог та правил з питань охорони праці, а саме:
правил безпеки під час виконання робіт на залізничному транспорті;
правил безпеки під час виконання робіт при вантажно-розвантажувальних операціях з автомобільного та залізничного транспорту, відвантаженні на судно;
правил охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна;
вимог безпеки при виконанні вогневих робіт;
вимог безпеки при експлуатації вантажно-підіймальних машин і механізмів.


Фахівці Управління нагадали, що життя і здоров’я працівників стоїть у пріоритеті над результатами виробничої діяльності. А також визначили вимоги, що висуваються до посадових осіб підприємства, направлені на запобігання професійних захворювань.
Присутнім роз’яснили мету та порядок організації проведення періодичного (попереднього) медичних оглядів працівників певних категорій.
Зазначалось, що під час прийняття на роботу, а також у разі переведення на іншу важку роботу, роботу з шкідливими чи небезпечними умовами праці роботодавець повинен видати направлення на обов’язковий попередній медичний огляд працівника за визначеною формою. Працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я. До виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи.
Серед іншого було наголошено на необхідності перегляду нормативних актів чинних на підприємстві за умов оновлення Покажчика НПАОП.