Новорічні свята не привід нехтувати вимогами безпеки

29 грудня 2018

В українській мові слово «Свято» походить від такого поняття як «святість», що означає «віддільність від гріха». Проте саме на свята наші люди намагаються чомусь побільше нагрішити. Більшість  українців погоджується з виразом: «Гріх не випити на свято».

Варто зазначити, що є й такі серед нас, хто вважає, що під впливом алкоголю, зокрема на свята, працюється легше, ніж зазвичай. Мається на увазі легкий ступінь сп’яніння, при якому активізуються розумові процеси.

Але таке відчуття абсолютно суб’єктивне. За результатами досліджень австралійських вчених, у ледь сп’янілих людей швидкість розумових реакцій дійсно може зростати, але рухомі реакції при цьому часто бувають помилковими.

Навіть невеликі дози алкоголю викликають зниження концентрації уваги і погіршення якості трудової діяльності.

Унаслідок сп’яніння втрачається почуття міри, такту щодо осіб, які оточують, слабшає контролювання власних дій, знижується відчуття свідомості, мислення. У людини ускладнюється  концентрація уваги, порушується орієнтація щодо оточуючих і навіть стосовно власної особи. У нетверезому стані працівник не може критично оцінювати власні дії. Він  втрачає почуття дозволеного і відповідальності, що  часто призводить до порушень правил охорони праці та нещасного випадку.

З огляду на зазначене, не дивно, що  нормативно – правові акти з питань  охорони праці містять вимоги щодо заборони перебування працівників у стані алкогольного сп’яніння на виробничих об’єктах.

Відповідно до статті 46 Кодексу знаків про працю України роботодавець має право у разі появи на роботі працівників у нетверезому стані, або у стані наркотичного, токсичного сп’яніння відсторонити їх від роботи.

При цьому, необхідно зазначити,  сам факт появи на роботі у такому стані вже є порушенням трудової дисципліни, незалежно від настання шкідливих наслідків.

Законодавством про працю передбачені матеріальні та дисциплінарні санкції за ці порушення. Працівника можна притягнути до дисциплінарної відповідальності й оголосити йому догану, а можна звільнити з роботи. Згідно з пунктом 7 ст. 40 Кодексу законів про працю України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення терміну його чинності можуть бути розірвані роботодавцем у разі появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння. Звільнення допускається й у випадку одноразового порушення трудової дисципліни.

Враховуючи викладене вище, з метою завчасного попередження та недопущення виникнення нещасних випадків керівникам підприємств, службі охорони праці слід приділяти особливу увагу під час підбору кадрів, а також продовж забезпечення якісного оперативного контролю за дотриманням працівниками вимог охорони праці та виробничої дисципліни.

Звертаємо увагу, що для дотримання трудової дисципліни роботодавець повинен:

  • правильно організувати працю працівників, забезпечити трудову та виробничу дисципліну;
  • письмово зафіксувати трудові обов’язки працівника;
  • ознайомити працівників з їх трудовими обов’язками (під підпис).

Увага! Тільки у разі виконання усіх вищеперелічених приписів роботодавець може розглядати проступки працівників як порушення трудової дисципліни.

Гадаємо стаття дала привід для роздумів: роботодавцю щодо  заходів направлених на дотримання трудової дисципліни, а працівнику стосовно наслідків порушення умов трудового договору.