Обережно холера!

16 серпня 2017

За результатами лабораторних досліджень води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій, що проводились Миколаївським обласним лабораторним центром МОЗ України 07.08.2017р. в порядку соціально-гігієнічного моніторингу, в районі пішохідного Інгульського мосту (м.Миколаїв, Центральний район) було виділено Vibrio cholerea O1 біовар Eltor серовар Ogawa. Культура підтверджена Одеським протичумним інститутом ім.Мечникова.

У зв’язку з виявленням збудника холери в річці Інгул проведено позачергове засідання ТЕБ та НС при Миколаївській  ОДА, всі міські та обласні служби переведені в стан підвищеної готовності.

На теперішній час випадків захворювання на холеру серед населення міста та області не зареєстровано. При цьому Миколаївська обласна інфекційна лікарня повністю укомплектована необхідними медикаментами на випадок поширення хвороби. Також опрацьована можливість розгортання польового госпіталю на випадок масового захворювання.

Холера – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням тонкого кишечника, розладом водно-сольового обміну, різним ступенем зневоднення, внаслідок втрати рідини, з блювотними масами і водянистими випорожненнями. Холера відноситься до карантинних інфекцій. Збудником хвороби є холерний вібріон. Деякі біотипи здатні тривало зберігатися і розмножуватися в мулі, йоді, в організмах мешканців водойм. Джерело інфекції – людина (баціллоносій і хворий). Вібріони виділяються з блювотними масами і фекаліями. Епідемії холери бувають контактно-побутові, харчові, водні та змішані. Сприйнятливість до хвороби досить висока. Тривалість інкубаційного періоду холери становить до 5-ти діб. Захворювання починається раптово. Токсин холерного вібріона провокує сильну діарею, при якій разом з калом виділяється величезна кількість рідини. Слизу, домішок крові і болю не спостерігається. Виділення спочатку кашкоподібні,  потім – безбарвні, пізніше до симптомів додається рясна блювота. Виникає гостре зневоднення всього організму, порушуються обмінні процеси, відбувається зниження рівня калію, внаслідок чого змінюється серцевий ритм. Шкіра втрачає еластичність, у хворого спостерігається загальмованість, загострюються риси обличчя, з’являються судоми жувальних і литкових м’язів. Результатом зневоднення може стати смерть від ниркової недостатності, гіповолемічного шоку, коми.

  З метою попередження та запобігання можливого поширення випадків захворювання слідутриматись від купання і лову риби в акваторії річок Інгул, Південний Буг, Дніпро-Бузького лиману, не вживати з місць стихійної торгівлі продукти харчування, особливо рибопродукти, вживати термічно оброблену їжу, не пити сиру воду, ретельно мити руки перед прийманням їжі.