Офіційне працевлаштування в курортній зоні «Коблево» – захист прав працівників та відпочиваючих

23 червня 2018

В раках інформаційно-роз’яснювальної кампанії управління Держпраці у Миколаївській області «Офіційне працевлаштування в курортній зоні – норма» у курортній зоні Коблево усім охочим суб’єктам господарювання, їх найманим працівниками, а також  іншим зацікавленим громадянам пояснили важливість належного оформлення трудових відносин.

Серед переваг легальної зайнятості громадянам наголошувалось на тому, що:

– сплачені із заробітної плати страхові внески – це гідна пенсія в майбутньому, страхові виплати в зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (оплата лікарняних листів, відпустки по вагітності та пологах), страхові виплати у зв’язку з настанням нещасного випадку на виробництві;

– належно оформлені працівники мають право на гарантії з боку роботодавця щодо дотримання норм трудового законодавства та охорони праці  тощо.

Під час спілкування з роботодавцями (близько  170 суб’єктів господарювання)  на обговорення підіймались питання щодо порядку оформлення трудових відносин, розглядались вимоги чинного законодавства стосовно забезпечення працівників належними умовами праці, спеціальним одягом, а також здійснення контролю за станом їх здоров’я, організації та проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці.

 

Інспектори праці роз’яснювали порядок допуску працівника до виконання роботи, розповідали про види трудових договорів, наголошували на перевагах використання легальної праці, зокрема збереження фінансових статків за рахунок відсутності ризиків  застосування штрафних санкцій за використання праці неоформлених працівників.

 

Роботодавцям зазначалось, що стан здоров’я працівників залежить від їх умов праці. Атестації робочих місць за умовами праці є саме таким  заходом, під час якого визначаються несприятливі чинники виробничого середовища. Результати атестації робочих місць за умовами праці слугуватимуть підґрунтям для надання пільг та компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці, а також  розробки  системних та конструктивних  заходів у поліпшенні умов  праці працівників та профілактики профзахворювань.

Під час заходу розповсюджено інформаційні буклети на теми: «Задекларована праця – запорука спокійної роботи та заощаджених статків», «Легальна зайнятість – гарантії трудових відносин», «Захищена праця молоді сьогодні – збережений трудовий потенціал для майбутнього», «Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які необхідно знати роботодавцям», «Профілактичні медогляди – запобігання професійним захворюванням і виробничому травматизму».