Онлайн–круглий стіл щодо обговорення актуальних питань та визначення дієвих заходів забезпечення безпечних умов праці медпрацівників

17 червня 2020

Відзначання Дня медичного працівника – це  додатковий привід привернути увагу до проблем, які існують в галузі охорони здоров’я. В рамках відзначання зазначеного  професійного свята Управління Держпраці у Миколаївській області ініціювало проведення онлайн-круглого столу щодо  обговорення актуальних питань та визначення дієвих заходів забезпечення безпечних умов праці працівників медичної галузі.

Участь у заході взяли представники Управління Держпраці у Миколаївській області, Миколаївської обласної профспілки працівників охорони здоров’я, КНП ММР «Міська лікарня №3», КНП ММР «Міська лікарня №5», КНП ММР «Центр соціально значущих хвороб», КНП «Миколаївської центральної районної лікарні», КНП «Первомайської центральної районної лікарні», КНП ММР «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2», КНП «Миколаївський обласний центр психічного здоров’я» МОР.

Під час заходу було відзначено, що під час трудової діяльності на медичного працівника діє чимало негативних факторів. Вплив негативних факторів залежить від функціональних обов’язків працівника, спеціалізації відділення, ділянки, медичного закладу в цілому. Тож, проведення чергових та позапланових заходів у сфері охорони праці є важливим  важелем у недопущені нещасних випадків та профзахворювань серед медиків.

За словами голови Миколаївської обласної профспілки працівників охорони здоров’я, на Миколаївщині у 95 закладах  охорони здоров’я працює понад 19 тисяч осіб, у шкідливих та важких  умовах праці – 3340 осіб. Тож, недопущення зниження якості життя медичних працівників від дії негативних факторів трудової діяльності є пріоритетом сьогодення.

 Так, одним з проблемних питань, яке постало перед медичною галуззю, є неналежний облік та контроль за видачею у медичних закладах засобів індивідуального захисту. Облік виданих засобів індивідуального захисту – медичних масок, рукавичок тощо – ведеться за відділенням, а не за кожним працівником відповідно до його професійної діяльності. Цей факт є показовим у необхідності запровадження змін в організації системи охорони праці в медичних закладах з метою приведення її у відповідність до вимог чинного законодавства.

На тлі медичної реформи  більшість закладів охорони здоров’я реорганізовані в комунальні некомерційні підприємства. Тож, питання щодо  розповсюдження пільг та компенсацій за результатами атестації робочих місць за умовами праці, проведених в закладах до реорганізації, та необхідність проведення первинної атестації є доволі розповсюдженим.

У процесі обговорення було пояснено, що у разі зміни організаційно-правової форми господарювання закладів охорони здоров’я може бути ухвалено рішення щодо поширення результатів атестації робочих місць за умовами праці, проведеної на підприємстві,  що реорганізується, на працівників новоутвореного підприємства за таких умов: збереження існуючих умов праці (тобто в разі, якщо умови та характер праці працівника не змінились) та якщо новоутворене підприємство є правонаступником підприємства, що реорганізується. У іншому випадку потрібно обов’язково в найкоротший строк провести атестацію робочих місць за умовами праці.

Серед проблемних питань сьогодення у медзакладах є  недостатнє вивчення  умов праці працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці, що базується на проведені лабораторних досліджень. Цей факт призводить до неповного, неякісного  проведення медичних  оглядів серед медичних  працівників щодо визначення ризику виникнення профзахворювань та встановлення протипоказань до виконання роботи.

Наприкінці онлайн-круглого столу першим заступником Управління Держпраці у Миколаївській області Яною Скуратовською було відзначено про  готовність фахівців Управління Держпраці до надання консультативної допомоги з питань охорони та гігієни праці, трудового законодавства. З метою уникання конфліктів під час заходів  контролю Держпраці та забезпечення дотримання трудових прав працівників учасникам запропоновано своєчасно звертатися зі зверненнями щодо застосування тих чи інших вимог чинного законодавства.