Онлайн–круглий стіл щодо протидії порушенню трудових прав та інтересів дітей: актуальні проблеми та шляхи їх вирішення

12 червня 2020

В рамках Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею Управління Держпраці у Миколаївській області ініціювало проведення  онлайн–круглого стілу з розгляду питань щодо реалізації молоддю свого права на працю в умовах сьогодення, недопущення порушення  трудових прав та інтересів неповнолітніх.

Участь у заході взяли представники Управління Держпраці у Миколаївській області, Миколаївського обласного  центру зайнятості, Служби у справах дітей та Департаменту освіти та науки Миколаївської облдержадміністрації, організаційного комітету Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студреспублика» у Миколаївській області.

На початку заходу перший заступник начальника Управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська зауважила на тому, що багато юнаків і дівчат, які не досягли повноліття, підробляють, поєднуючи роботу з навчанням або у вільний від навчання час. У період літніх канікул актуальність питання працевлаштування та організації праці неповнолітніх зростає. Задля недопущення порушення трудових  прав дітей зі свого боку Управлінням Держпраці організує інформаційно-роз’яснювальні заходи серед школярів, ліцеїстів, студентів, здійснює заходи контролю з питань дотримання законодавства про працю, у тому числі з питань неповнолітніх, інформує  роботодавців про заборони залучення осіб віком до 18 років до виконання робіт, особливості організації  праці та відпочинку, оплати праці неповнолітніх працівників.

Ірина Пономарьова, начальник служби у справах дітей Миколаївської облдержадміністрації, повідомила, що найбільша кількість неповнолітніх працівників  півдня України залучена у сільському господарстві, сферах надання послу та торгівлі.  Дуже часто фіксуються факти залучення дітей на важких роботи, зокрема, що пов’язані з підйомом та переміщенням важких речей. Молодих осіб залучать часто до роботи без  оформлення жодних документів. Розглядаючи останній факт, не варто забувати про гостре питання, яке часто замовчується – примус до виконання роботи, в тому числі торгівля людьми.

Під час заходу були охарактеризовані основні вимоги чинного законодавства щодо праці неповнолітніх. Олена Чернова, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Миколаївській області зауважила, що опанування знань трудового законодавства дітьми має починатися зі шкільної лави. Особливе це стосується вихованців  закладів освіти з дуальною формою навчання. Миколаївщина представлена п’ятьма такими закладами, проте наразі лише один з них  реалізує можливості навчання на робочих місцях.

Учасники заслухали інформацію про послуги центру зайнятості щодо профорієнтації осіб, у тому числі молоді. Так, молоді особи, які своєчасно  не розв’язали питання щодо профнавчання або вирішили змінити професію мають можливість самореалізуватися у трудовому житті по новому. Центр зайнятості з огляду на потреби  роботодавців пропонує зареєстрованим особам пройти навчання та здобути нову професію.

Голова організаційного комітету Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студреспублика» у Миколаївській області Вікторія Романенко висловила готовність до співпраці щодо організації комунікаційних заходів з молоддю, на яких поширюватиметься інформація про необхідність належного оформлення трудових відносин, порядок  укладання трудового договору, трудові права та гарантії осіб до 18 років. Вона відзначила, що живий контакт дуже важливий. День молоді, який відзначається в Україні в останню неділю червня, є найближчим святом, під час якого варто надати новий поштовх  до  підвищення обізнаності молоді про  трудові права та гарантії.