Онлайн прийом: додержання трудових прав працівників КП ММР «Центру захисту тварин» знаходиться під контролем Держпраці

11 липня 2018

Складна ситуація привела працівників КП ММР «Центру захисту тварин» на особистий онлайн прийом до  посадових осіб Державної служби України з питань праці.

Працівники комунального підприємства займаються відловом бездоглядних тварин та доставляють їх на КП ММР «Центр захисту тварин» для обстеження, стерилізації чи кастрації та за необхідності також забезпечують супровід тварин до інших ветеринарних клінік. Як правило робота ловця бездоглядних тварин пов’язана з відловом бездоглядних тварин, брудних, хворих, здійсненням санітарної обробки кліток,  в яких перебувають тварини, тому протягом дня працівникам необхідно прийняти душ, провести необхідні заходи дезінфекції. Між тим, у червні 2018 року наказом керівника представників даної професії переведено до офісу.

Для них відведено приміщення, де раніше знаходився інвентар для прибирання. Розміри самого приміщення не передбачають можливість знаходження у ньому 4-х осіб, серед яких є також чоловіки. На території нового місця роботи відсутня можливість прийняти душ. Жінки, працюючи по  40 годин на тиждень, не забезпечені засобами індивідуального захисту та спецодягом.

Спілкуючись з начальникам відділу з питань гієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Державної служби України з питань праці  Людмилою Харчук, працівники комунального підприємства попросили надати правову оцінку ситуації та допомогу щодо відновлення їх трудових прав на здорові та безпечні умови праці.

За актуальністю питань, що були порушені під час онлайн прийому, Людмила Харчук роз’яснила, що враховуючи специфіку роботи ловців бездоглядних тварин, працівники мають право на скорочену тривалість робочого тижня (36 годин) відповідно до Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня відповідно до постанови КМУ від 21.02.2001 №163, який встановлюється за результатами атестації робочого місця за умовами праці відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 №442. Також працівники зазначеної професії мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці відповідно до Додатку 2 постанови КМУ від 17.11.1997 №1290.

Не забезпечення працівників належними санітарно-побутовими приміщеннями є прямим порушенням вимог п.п. 4.1 – 4.5  розділу IV НПАОП 0.00-7.11-12 «Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників». Працівники забезпечуються усіма необхідними засобами для особистих потреб з урахуванням виробничих процесів згідно з вимогами Державних будівельних норм (ДБН В 2.2-28-2010 «Будинки адміністративного та побутового призначення) для даних робіт ( категорія 1в) – окремі гардеробні для домашнього та спеціального одягу, душові із розрахунку 1 душова сітка на 5 осіб, кімната для прийому їжі площею 1,35 кв.м. на 1 особу, обладнана раковиною, холодильником, водопідігрівачем, електроплиткою. На підприємстві повинна бути аптечка, укомплектована усіма необхідними засобами.

Щодо не забезпечення спецодягом та засобами індивідуального захисту. То це є порушенням вимог розділу ІІ НПАОП 0.00-3.18-13 «Норми безоплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту працівників житлово-комунального господарства». Відповідно до  п. 142 зазначеного нормативно-правового акту  працівникам, що займаються відловом бездоглядних тварин, повинні видавати:

– влітку: костюм – на 1 рік, черевики – на 1,5 роки, рукавиці на 3 міс, фартух з нагрудником – до зносу.

– взимку: куртку та штани утеплені – на 3 роки, чоботи – на 3 роки, рукавиці – на 1 рік.

Фахівець Державної служби України з питань праці зазначила, що у разі наявності  інформації про порушення трудових  прав працівника, посадові особи Держпраці не можуть стояти осторонь.  За викладеними фактами на підприємстві будуть проведені заходи контролю.