Оперативний обмін інформацією між Управлінням Держпраці у Миколаївській області та ДУ «Миколаївський ОЛЦ» – ключовий момент у проведені розслідувань щодо зараження медичних працівників на Covid-19

04 червня 2020

Недопущення приховування виникнення професійного захворювання, зокрема серед  медпрацівників та інших працівників, що безпосередньо зайняті у здійсненні заходів із запобігання поширення гострої респіраторної хвороби Covid-19, та оперативне з’ясування причин та обставин подій, що призвели до зараження,  є важливим кроком у забезпеченні додержання трудових прав працівника.

Між Управлінням Держпраці у Миколаївській області та Державною установою «Миколаївський обласний лабораторний центр» Міністерства охорони здоров’я України (далі –ДУ «Миколаївський ОЛЦ») ще з початку квітня 2020 року було узгоджено план координації дій щодо оперативного обміну інформацією про всі випадки захворювань на коронавірус медичних працівників у розрізі закладів охорони здоров’я області. Зазначені дії забезпечили оперативне повідомлення про факти зараження медпрацівників та  додержання  Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від  17 квітня 2019 р. № 337 (далі – Порядок №337).

Варто зазначити, саме від якості проведення розслідування щодо зараження працівника закладу охорони здоров’я на Covid-19, залежить рішення щодо визнання гострого професійного захворювання (отруєння) пов’язаним чи не пов’язаним з професійною діяльністю та реалізація трудового права працівника на отримання відповідного страхового забезпечення.

Станом на 01 червня 2020 року за даними ДУ «Миколаївський ОЛЦ»  55 медичних працівників Миколаївщини захворіли на коронавірус. Керівники закладів охорони здоров’я, працівники яких захворіли, залучили фахівців Управління Держпраці у Миколаївській області до складу 52 комісій з проведення розслідувань причин виникнення гострих професійних захворювань (отруєнь) . Наразі лише одне розслідування завершено.

Щодо ще 3 медичних працівників хворих на COVID-19, то на сьогодні  повідомлень, визначених Порядком №337, від роботодавців до Управління Держпраці у Миколаївській області не надходило.

Тож,  протягом  червня – липня поточного року  Управлінням Держпраці у Миколаївській області будуть здійснені позапланові перевірки закладів охорони здоров’я щодо своєчасності  подання повідомлень про кожний встановлений факт інфікування медичних працівників гострою респіраторною хворобою COVID-19 та об’єктивності проведення розслідувань професійних захворювань.