Організація безпечного надання послуг суб’єктами господарювання з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій

18 лютого 2019

Межу повноважень та відповідальності щодо забезпечення безпеки праці працівників та безпечної експлуатації інженерних комунікацій, споруд та будівель  під час наради обговорювали посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області з  представниками ТОВ  «Центральний 1» та ТОВ «ЖЕП «Забота».

На початку наради Владислав Чайка, засновник зазначених товариств, окреслив складнощі з якими доводиться стикатися під час роботи. По-перше, це недосконалість чинного законодавства, по-друге, поточні зміни, що відбуваються в основних постачальників енергоресурсів, по-третє, непорозуміння з мешканцями будинків, які обслуговують товариства.

Сергій Джігімон, начальник відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області, зазначив, що кожен працівник має усвідомлювати відповідальність за результати свої праці. Надання послуг з обслуговування приватних, багатоповерхових будинків, а також ОСМД має відбуватися якісно та в межах законодавства у сфері охорони праці, зокрема Правил безпеки систем газопостачання. Бо саме від стану технічного обслуговування внутрішніх газопроводів, газового обладнання, димових і вентиляційних каналів житлових будівель залежить життя людей. Нещасні випадки, пов’язані з використанням газу в побуті, є «гіркими» прикладами порушення встановлених вимог безпечної експлуатації систем газопостачання.

Обговорюючи питання, електробезпеки було відзначено, що Товариства уклали договори зі спеціалізованою організацією щодо обслуговування енергетичних мереж житлових будинків. Між тим, як відзначив заступник начальника відділу нагляду в машинобудування та енергетиці управління Держпраці у Миколаївській області Валерій Брижатий, усі працівники підприємства мають пройти інструктажі з електробезпеки, а ті особи, які безпосередньо використовують у повсякденній роботі електроінструмент, мають володіти знаннями щодо безпечних методів роботи та належного утримання наданих в експлуатацію матеріальних цінностей.

Наприкінці наради, посадові особи надали рекомендації щодо налаштування роботи у напрямку забезпечення охорони праці працівників та виробничої безпеки.