Організація робіт в діючих електроустановках за розпорядженням

24 липня 2018

Відповідно до пункту 3.1.1. НПАОП 40.1-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів»  роботи в  електроустановках  стосовно  їх  організації  поділяються  на  такі,  що виконуються:  за нарядом-допуском (далі нарядом), за розпорядженням та в порядку поточної експлуатації.

З урахуванням енергоємності та складу енергетичного обладнання споживача на підприємстві розробляються  переліки робіт, які можуть проводитися безпосередньо за  нарядом, за розпорядженням та  в порядку поточної експлуатації. (Розділ IV, п. 1.12. «Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів»)

Працівник, який видає наряд, розпорядження, встановлює можливість   безпечного   виконання   роботи.  Він  відповідає  за достатність і правильність зазначених у наряді заходів безпеки, за якісний  і  кількісний  склад  бригади  і призначення працівників, відповідальних  за  безпечне   виконання   робіт,   а   також   за відповідність  груп з електробезпеки працівників,  які зазначені в наряді, роботі, що виконується.

     Право видачі     нарядів     та     розпоряджень    надається адміністративно-технічним  працівникам  підприємства,  які   мають групу  V  в  електроустановках  понад  1000  В  та  групу  IV  – в електроустановках до 1000 В. (п.3.2.2 НПАОП 40.1-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів»).

Звертаємо увагу, що розпорядження має разовий характер. Термін дії розпорядження – одна  робоча зміна. Якщо робота в зазначений строк не закінчена, а також при зміні умов роботи або складу бригади розпорядження віддають заново.

Розпорядження, так само як наряди,  записується  в  журнал обліку робіт за нарядами  і  розпорядженнями  особою,  яка   його   віддала,   або оперативним працівником.

Під час реєстрації розпорядження у зазначеному журналі вказується:

     – ким віддано розпорядження;

     – зміст і місце роботи;

     – заходи безпеки;

     – час виконання роботи;

     – прізвища,  ініціали, групи з електробезпеки керівника робіт (наглядача)  і  всіх членів бригади.

Змінювати склад бригади,  що працює за розпорядженням, в процесі роботи забороняється.

Працівник,   який   віддав  розпорядження,  призначає керівника робіт (наглядача),  членів бригади,  визначає можливість безпечного   проведення  робіт  і  визначає  необхідні  для  цього організаційні та технічні заходи.

Розпорядження про роботу віддається керівнику робіт і допускачу або  працівникові,  який  дає  дозвіл  на  підготовку робочого місця і на допуск.

     В електроустановках без місцевих чергових працівників  у  тих випадках, коли допуск до роботи не вимагається, розпорядження може бути віддано безпосередньо працівнику, який виконує роботу.

Роботи які виконуються за нарядом дозволяється виконувати за розпорядженням лише у випадку настання аварійної ситуації для унеможливлення нещасного випадку та збереження обладнання.

За розпорядженням в електроустановках напругою вище 1000 В можуть здійснюватись, наприклад, невідкладні роботи тривалістю не більше 1 години без урахування часу на підготовку робочого місця (понад 1 години, або коли для виконання роботи потрібне понад трьох працівників – за нарядом), роботи на електродвигуні, від якого кабель від’єднаний та кінці його замкнені накоротко чи заземлені, роботи на струмоведучих частинах, які не потребують зняття напруги і установки тимчасових огорож та ін.

На повітряних лініях (далі ПЛ) за розпорядженням можуть виконуватися роботи на струмоведучих частинах, що не вимагають зняття напруги, у тому числі: з підйомом до              3 м, рахуючи від рівня землі до ніг працюючого; без розбирання конструкційних частин опори; з відкопуванням стійок опори на глибину до 0,5 м; з розчищення траси ПЛ, коли не потрібно вживати заходів щодо запобігання падіння на проводи дерев, обрубаних гілок;  роботи  не пов’язані з небезпечним наближенням людей, пристосувань і механізмів до проводів.

Роботи на ПЛ з використанням вантажопідіймальних машин і механізмів виконують за нарядом.

Правила з охорони праці при експлуатації електроустановок визначають умови, при яких дозволено одноосібна (не в складі бригади) робота. Так, працівник, що має групу III і право бути виконавцем робіт, може одноосібно працювати в електроустановках з напругою до 1000 В, розташованих у приміщеннях ( крім особливо небезпечних). В установках з напругою вище 1000 В за розпорядженням дозволено одноосібне виконання робіт з благоустрою території відкритого  розподільчого пристрою  , скошування трави, розчищення від снігу доріг і проходів, ремонту та обслуговування пристроїв провідного радіо- і телефонного зв’язку, освітлювальної електропроводки та арматури, розташованих поза камерою розподільчого пристрою  на висоті не більше 2,5 м, поновленню написів на кожухах устаткування і огородження поза камерами РУ та ін.

Особи, які мають групу II, за розпорядженням можуть одноосібно проводити прибирання коридорів закритого розподільчого пристрою  і приміщень з електрообладнанням напругою до і вище 1000 В, де струмовідні частини огороджені. Вбирання всередині відкритого  розподільчого пристрою  може виконувати один працівник, що має групу III.

У приміщеннях з окремо встановленими розподільними щитами (пунктами) напругою до 1000 В прибирання може виконувати один працівник, що має групу I.

Одному працівнику, який має групу II, за розпорядженням може бути дозволено виконувати огляд ПЛ у світлий час доби при сприятливих метеорологічних умовах, у тому числі з оцінкою стану опор, перевіркою загнивання дерев’яних підстав опор; відновлювати постійні позначення на опорі; здійснювати протипожежну очищення площадок навколо опор; забарвлення бандажів на опорах.