Основні вимоги безпеки при роботі з кутовою шліфувальною машиною

21 серпня 2024

Кутошліфувальна машина або болгарка – один з найпоширеніших інструментів і в побуті, і професійній діяльності. Застосовується інструмент як для різання, так і шліфування металу, бетону, кераміки та т.д. Але при всій простоті та універсальності представленого пристрою, він може бути досить небезпечним, якщо не дотримуватися основних вимог безпеки.


Існує ряд обов’язкових заходів безпеки, запропонованих з охорони праці, серед них:
-важливо перевіряти інструмент перед включенням та працювати тільки зі справним інструментом, диском. В жодному разі не можна працювати з пошкодженим диском, це призводить до його саморуйнування, в результаті чого виникає велика ймовірність отримання травм, осколками диска, що розлітаються;
-дотримуватися правил роботи з інструментом, які вказує виробник;
– забороняється використовувати болгарку без захисного кожуха;
– при роботі необхідно використовувати відповідний для цього одяг та засоби захисту. Довге волосся слід прибрати під хусточку, шапку чи ін. Працювати виключно в рукавичках, але не на тканій основі. Обов‘язково використовувати захист органів зору (захисні окуляри, захисний щиток). Для захисту органів дихання слід використовувати респіратор. Щоб уникнути порушень у слуховому апараті, потрібно користуватись навушниками, особливо у закритих приміщеннях.


Також під час роботи в кутовою шліфмашиною необхідно підготувати приміщення, в якому працюєте. Прибрати займисті елементи із зони роботи болгарки, адже іскри, що летять можуть привести до пожежонебезпечних ситуацій. Також поруч завжди повинна бути вода або вогнегасник.