Особливості організації медичних оглядів працівників на важких та небезпечних роботах

11 серпня 2023

Фахівцями відділу гієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності у Миколаївській області Південного МУД постійно здійснюється інформаційно – роз’яснювальна робота з питань, що належать до компетенції відділу. Консультації надаються як під час інформаційних відвідувань роботодавців, так і на робочих місцях в управлінні.

Під час заходів обговорюються питання дотримання вимог Порядку проведення медичного огляду працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246 (далі – Порядок) та профілактика професійних захворювань працівників.

Організація та проведення роботодавцями обов’язкових медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, виду економічної діяльності та їх філій, інших відокремлених підрозділів; фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, які відповідно до законодавства використовують найману працю осіб, які забезпечують себе роботою самостійно – є невід’ємною частиною запобіганням нещасним випадкам на виробництвах.

Медичний огляд здійснюється з метою визначення стану здоров’я працівника і реєстрації вихідних об’єктивних показників здоров’я та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу; виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах, та попередження виробничо зумовлених і професійних захворювань (отруєнь).

Станом на 10.08.2023 року в поточному році до Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці звернулось 186 роботодавців Миколаївщини з метою визначення категорій працівників, які підлягають обов’язковому медичному огляду, відповідно до Порядку; погоджено поіменних списків на 146 підприємствах; за результатами медичного огляду погоджено 84 заключних актів. В ході періодичних медичних оглядів не виявлено підозри на професійні захворювання, у 80 працівників виявлено протипоказання до виконуваної роботи.