П’ятий апеляційний адміністративний суд заборонив ПП «КРЯЖ» виконання гірничих робіт на Кам’янобалківському родовищі піску

04 серпня 2021

П’ятий апеляційний адміністративний суд скасував  рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 21 квітня 2021 року та підтримав правову позицію Управління Держпраці у Миколаївській області – до ПП  «КРЯЖ» застосовано заходи державного реагування шляхом повної заборони виконання гірничих робіт на Кам`янобалківському родовищі піску.

У липні 2020 року на ПП  «КРЯЖ» була проведено планова перевірка на предмет дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, під час якої виявлені порушення вимог законодавства,  серед яких:

– з 2018 року підприємством не проводились маркшейдерські інструментальні спостереження за процесами руху гірничих порід, деформаціями земної поверхні, стійкості уступів і бортів кар`єру піску;

– підприємство не представило договір на обслуговування державною воєнізованою аварійно – рятувальною службою.

У постанові апеляційного суду детально проаналізовані норми чинного законодавства, відповідно до яких встановлено, що на кар’єрах при  розробці родовищ корисних копалин відкритим способом необхідно здійснювати контроль за станом їх бортів, траншей, уступів, укосів і відвалів. У разі виявлення ознак зсуву роботи необхідно припинити. На кар`єрах, схильних до зсувів, необхідно здійснювати інструментальні спостереження за станом бортів кар`єру та укосів відвалів.

Це свідчить, що у разі відсутності інструментальних спостережень, здійснених  з метою недопущення зсуву порід, які можуть призвести до травмування працівників суб`єкта господарювання, роботи необхідно припинити.

У документі, також, зазначається, що всі гірничі підприємства незалежно від форм власності в період їх будівництва, реконструкції, експлуатації, ліквідації або консервації повинні обслуговуватися державними воєнізованими аварійно-рятувальними службами (формуваннями). ПП«КРЯЖ» уклав договір, але з неналежною організацією. Виконавець робіт, за укладеним договором, не в змозі забезпечити  рятування людей під час обвалів гірничих порід, кар`єрів. Він, також, не має  потужності для усунення наслідків аварій на родовищі піску.

Судова колегія П’ятого апеляційного адміністративного суду звернула увагу на те, що застосований захід реагування має тимчасовий характер, період дії якого залежить безпосередньо від факту повного усунення ПП «КРЯЖ» виявлених порушень.